Granatäpple (romane)

Granatäpple, en av världens vackraste frukterGranatäpple, kärnor
Granatäpple är nog världens vackraste frukt. Skalet är hårt, vackert gulrött läderartat och när man öppnar frukten och får se de vackra kärnorna som påminner om ädelstenar får man en föraning om Paradiset. Det påstås att en av kärnorna i ett granatäpple leder till Paradiset.

Granatäpple växer vilt bland annat i Turkiet och Irak men kommer ursprungligen från Asien. Frukten växer på träd och kan bli så högt som 7 meter.

Smaken av granatäpple kan vara både söt och sur. Jag tycker bäst om den sötare varianten. Kärnorna är saftiga och lite knastriga att tugga på. Det är vanligt att man gör saft av granatäpple – kanske du har smakat grenadin?

Granatäpple finns omnämnt både i Koranen, Bibeln och i antikens Grekland där den var en symbol för gudinnor och fruktsamhet.

Granatäpple är också en riklig källa till C-vitamin, folsyra och antioxidandet och man har även sett effekter mot vissa sjukdomar, t ex prostatacancer har studerats med blandat resultat

granat1Granatäpple på flaskaAtt öppna ett granatäpple kan vara en kladdig historia. Jag brukar dela frukten med en kniv och sedan bryta delar och pillra ut kärnorna i en skål. Det ska finnas ett sätt där man rullar frukten mot en bänk och sedan delar den och bankar utanpå skalet – då ska kärnorna trilla ut. Det har jag inte lyckats med.

Granatäpple kan man använda till mycket – som dekoration på ris, i sallader eller på röror som t ex baba ganoush. Fruktsaften i en dressing gör vilken sallad som helst till något extra. Vindolma är inte detsamma om man inte har i en skvätt av saften från granatäpple.

Det går att förvara skalade granatäpplekärnor i kylskåpet – perfekt att lägga lite på müslin på morgonen.

 

2 kommentarer

  1. Så här skalar man ett granatäpple utan kladd.

    http://youtu.be/pqhO9xxiHck

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*