Moussaka – härliga smaker av aubergine, köttfärs och ost. Vi äter det som det är med lite sallad och med bröd. Lyxigt gott och väldigt enkelt att laga till.
Ingredienser cirka 4 personer:
2 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 gr köttfärs
2 msk tomatpuré
1 brk krossade tomater
1 msk oregano
3 dl köttbuljong
0,5 msk paprikakrydda
1 tsk socker
1 krm peppar
0,5 msk salt
2 dl naturell yoghurt
1 dl mellangrädde
3 ägg
2 dl riven mozarella
1 dl riven parmesan
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
- Skala aubergine och skär i tunna skivor – lägg på hushållspapper och strö över salt. Låt ligga så i cirka 20 minuter.
- Under tiden skala lök och vitlök och finhacka. Stek löken tillsammans med köttfärsen till den får fin färg.
- Klicka i tomatpuré och blanda noga och lät fräsa någon minut till. Häll sedan över krossade tomater, köttbuljong, oregano, paprikakrydda, socker, salt och peppar. Låt koka med under lock i cirka 20 minuter.
- Torka av aubergineskivorna och stek på gyllene på båda sidorna.
- Vispa samman yoghurt, grädde, ägg, all riven ost, salt och peppar.
- Lägg aubergineskivorna i en form och fördela köttfärsen över aubergine-skivorna. Häll sist över äggblandningen.
- Ställ in i ugn i cirka 30-40 minuter på 225 grader.
Ät tillsammans med grönsallad och bröd.
2 kommentarer