Gryta med haricot verts (fasolie chadra)

Fasolie chadra

Grytor med tomatbas är en vanlig vardagsrätt i Irak. Genom att tillsätta olika grönsaker kan man variera grytan i oändlighet och på så sätt få en varierad smakupplevelse. Självklart gör valet av kryddor sitt också.

Vanligtvis brukar man låta grönsakerna koka med från början, men ibland blir blir det godare och ger variation om man fräser på grönsakerna i en stekpanna innan man tillsätter de i grytan. Dessutom får köttet den koktid det behöver för att bli mört och grönsakerna behöver inte bli så sladdriga.

Eftersom jag har potatis i mitt recept så känns den nog mer libanesisk än irakisk. Själv skulle jag nog säga att grytan fått en touch av Sverige genom att ”päror” tillsatts. Fråga dock inte en irakier om detta recept – hen kommer att säga att så här gör man inte!

Grytan är barnvänlig. Mina barn tycker mycket om den här rätten – till och med min femåring som normalt inte gillar bönor äter glatt.

Ingredienser (4 personer):
300 g lammbitar
1 hackad lök
4-5 hackade vitlökar
3 st potatis
500 g haricot verts (gröna bönor)
3-4 msk tomatpuré
1 krm kanel
1 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljong
2 lagerblad
svartpeppar
salt
matolja

Så här gör du:

  1. Fräs köttbitarna runt om i lite olja. Tillsätt sedan kanel, paprikapulver, hackad lök och vitlök (spar lite till haricot vertsen) och fräs vidare till de blir glansiga. Salta och peppra efter smak.
  2. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll sedan på vatten så det täcker och lägg i buljongtärningen och lagerbladen. Låt koka i 60 minuter. Titta till grytan lite då och då utifall du behöver fylla på mer vatten.
  3. Under tiden skär du haricot vertsen i lagom bitar, 2-3 cm brukar bli bra. Skala potatisen och skär i tärningar. Fräs sedan haricot vertsen i lite olja tillsammans med lök och vitlök i några minuter.
  4. Häll sedan över haricot vertsen och lägg ner potatisen i grytan och låt koka ytterligare 15-20 minuter.

Serveras med ris.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Tack för detta recept, idag gjorde jag fasolia chadra, min lilla dotter älskade maträtten mycket oxå:)!

    • Awafi! 🙂 Jag och min dotter gillar också rätten, grabbarna i familjen är däremot inte så förtjusta. En tjejrätt kanske? 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*