Gryta med lamm och potatis (margat poteita)

Härlig lamm- och potatisgryta (margat potatis)Potatisarna man kokar i den här grytan blir fantastiskt goda eftersom de tar smak av både kött och tomat. Det är en rätt som är mjuk i smaken och den brukar gå hem hos de flesta barn. Det är också en rätt som sköter sig själv. Det är bara koktiden för köttet som man kan tycka tar lite tid. Gillar man inte lamm kan man använda nöt eller kyckling istället – fisk går också bra.

Ingredienser:
1 skiva/bit lamm/person
1 hackad lök
3 msk tomatpuré
1–2 potatis per portion (mjölig eller fast spelar ingen roll, tänk bara på att den mjöliga sorten inte kan kokas lika länge)
salt och svartpeppar efter smak
1 st grönsaksbuljongstärning
1 krm citronsyra (kan utestlutas) (man kan också  använda noomi basrah som är torkad lime som man lägger i och låter koka med)
2-3 msk matolja

Så här gör du:

  1. Bryn några lammbitar i olja, krydda sedan med peppar, salt och lägg i hackad lök. Låt sjuda någon minut till löken blir lite glansig. Lägg i ett par matskedar tomatpuré och låt steka vidare ett par minuter.
  2. Under tiden skalar du potatisen och är de små kan kan du lägga i dem hela i grytan, i annat fall kan du skiva dem i centimetertjocka skivor eller dela i klyftor – man gör lite som man känner för.
  3. Häll sedan i vatten så det täcker kött och potatis. Lägg i buljongtärningen och låt koka på fyran i cirka en timme. Vrid sedan ner till tvåan och låt puttra till köttet är klart.

Titta gärna till grytan lite då och då för att se om du behöver fylla på med vatten. Använder du lammkött blir köttet godare ju längre du kokar. Har du använt mjölig potatis – rör försiktigt så att den inte går sönder.

Vi äter detta tillsammans med ris och en fräsch sallad.

 

4 kommentarer

  1. Mmmm! Gjorde precis denna rätt av ditt recept och kan säga att jag sitter här jätte mätt och NÖJD, det vart vääldigt gott och uppskattades så mycket av maken som är irakier oxå. 🙂
    Tusen tack!

    • Vad glad jag blev att du tyckte det var gott! Det är en av mina favoriträtter och den är ju så enkel att göra. Tack för att du hörde av dig. 🙂

  2. Hej, jag gjorde margat potata, enligt din recept. Den blev jätte god , tack för dessa recept

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*