Har du bränt kastrullen? – Tips!

Sockerbitar gör det enkelt att få bort det brända i en kastrullOm du har bränt kastrullen finns det en hel del bra knep man kan ta till utan att behöva stå och gnida kastrullen till man blir alldeles svettig. Stålull till exempel tar enkelt bort det brända – men det kan skada teflonbeläggningen i kastrullen. Det finns andra sätt som är precis lika effektiva utan att skada botten i kastrullen och en del är dessutom snälla mot miljön.

Tvättmedel
Häromdagen råkade jag bränna en kastrull med mjölk när jag skulle göra varm choklad till barnen och då testade jag knepet med tvättmedel. Genom att låta kastrullen stå över natten med 1-2 tsk tvättmedel och några deciliter vatten gick det som en dans att få ren kastrullen dagen efter.

Sockerbitar
Ett annat knep är att använda sockerbitar, då ska man tänka på att använda råsockerbitar och inte snabbitsocker eftersom de smular sönder av minsta fukt. Råsockerbitarna funkar bättre eftersom de har en annan hårdhet. Sockerbitar är också riktigt bra på att rengöra ugnsgaller.

Bakpulver
Ett annat miljövänligt sätt att få bort det brända i en kastrullbotten är att hälla lite vatten i grytan/kastrullen tillsammans med lite bakpulver och låta det koka några minuter. Sedan diskar du enkelt ur kastrullen med vanligt diskmedel och vatten.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Det funkade bra att skrapa bort spår av bränt ris med sockerbitar. Topptips!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*