Ofta när jag lagar linssoppa använder jag grönsaks- eller kycklingbuljong, det ger lite extra smak till soppan. Väldigt synd egentligen för grönsaksbuljong är väldigt enkelt att göra själv och det blir mycket godare. Det kanske inte passar bra en vanlig vardag, det tar trots allt lite extra tid. Men jag kan verkligen rekommendera att prova den här soppan, för det blir väldigt gott och soppa passar ju extra bra nu när det är vinter.
Ingredienser (cirka 4 personer):
4 dl röda linser
ca 1,2 liter vatten (beror på hur lös eller krämig du vill ha den)
1 skalad lök
1 skalad potatis
4 klyftor vitlök
1 stor morot
en kvist selleri
1 msk salt
0,5 pressad citron
1 tsk mald koriander (eller 0,5 dl hackad färsk)
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk mald paprika
0,5 krm gurkmeja
några stänk cayennepeppar
Så här gör du:
- Börja med att skölja av linserna och låt stå i vatten medan du börjar med buljongen.
- Lägg vatten, lök, potatis, morot, selleri, två av vitlöksklyftorna och 1 msk salt. Koka upp och låt koka utan lock i cirka 25 minuter.
- Häll av vattnet från linserna och lägg linserna, paprikan, gurkmejan, koriandern och cayennepepparen i grytan. Låt koka ytterligare till linserna är klara, cirka 30 minuter. Rör då och då och tillsätt mer vatten om det behövs.
- Hacka de två resterande vitlökarna och fräs dem och spiskumminen lätt i lite olja och tillsätt sedan det i soppan.
- Kör med mixer till en slät soppa. Smaka av med citron.
Smaklig måltid!
2 kommentarer