Irakisk kyckling med tomatris – en klassiker!

Irakisk kyckling med tomatris

Det här är en av våra favoriträtter, tomatris med kyckling. En otroligt enkel rätt men med de äkta irakiska smakerna. Den här gången kokade jag kycklingen i tomatsås och sedan återanvände allt tomatsky vid riskoket.

Irakisk kyckling med tomatrisJag hade gärna varit utan riset och bara ätit rätten med bröd; att bryta en bit bröd och doppa i den goda tomatskyn.

Plocka bort kärnorna ur noomi basrah om du använder hela frukter

Ingredienser: 
1 hel kyckling
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 brk krossade tomater
1 tsk mald spiskummin
2 st hela noomi basra (torkad lime) eller 1tsk mald
5 kardemummakapslar
1-2 lagerblad
salt och svartpeppar efter smak

Basmatiris Al AmirRis (vi prövade ett basmatiris vid namn Al Amir, ett förhållande vis kort ris men väldigt gott)
Salt

 

Så här gör du: 

  1. Tvätta och dela kyckling i sex delar. Bryn alla delar i lite olja i en panna så bitarna får färg runt om. Ta upp och ställ åt sidan.
  2. Använd samma panna och stek hackad lök och vitlök till de blir glansiga.
  3. Dela den torkade limen och plocka bort kärnorna (de lämnar en bitter smak) och finhacka skal och innanmäte. Strössla över löken och  lägg i tomatpuré, krossade tomater, spiskummin, hela kardemummakapslar, lagerblad och salt och svartpeppar.
  4. Låt tomatblandningen koka upp och lägg sedan i alla kycklingbitar. Fyll på med kokande vatten så det nästan täcker och lägg på ett lock. Låt sjuda i cirka en timme. Titta till pannan då och då, eventuellt behöver du tillsätta mer vatten.
  5. Medan kycklingen sjuder klart sköljer du riset noggrant och låter det sedan stå i kallt vatten.
  6. När kycklingen är färdigkokt kan du antingen koka riset som vanligt eller använda såsen kycklingen blivit kokt i. Lyft över kycklingen på ett fat och täck över så bitarna behåller värmen.
  7. Lägg ris och tomatsås i en kastrull och häll på kokande vatten så det täcker och någon centimeter över. Salta lite extra och rör noggrant om. Sätt på ett lock och låt koka på fyran till all vätska kokat bort, dra sedan ner till ettan och låt riset ångas klart.

Servera med turkisk yoghurt och en grönsallad till.

* * *
Detta är inlägg #69 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*