Irakisk mujaddara (mujadarah)

Irakisk mujadarra (mujadahra)

Mujaddara är en underbart god rätt gjord på linser, ris och sauterad lök. Mujaddara sägs härstamma från Irak och finns återgivet redan i en kokbok ”Kitab al-Tabikh” från 1226. Det var, och är fortfarande, en rätt som tillsammans med kött gärna serveras vid festligheter. Förr var mujaddara en vanlig förekommande rätt hos de allra fattigaste, vilket man lätt kan föreställa sig när man läser det arabiska ordspråket –  ”En hungrig man är villig att sälja sin själ för ett fat med mujaddar”.

Mujadarra äts i hela mellanöstern. Vanligtvis lagar man rätten av bruna linser och gärna tillsammans med ris. Mujaddar kan smaksättas med t ex spiskummin, koriander och mynta. Rätten toppas med sauterad/karamelliserad lök och man äter den med yoghurt, bröd och sallad. Mujadarra passar väldigt bra ihop med grillad kyckling, men även till ett mezebord och rätten kan ätas både varm och kall. För lite extra nyttighet kan man tillsätta lite frästa hackade bladgrönsaker, t ex spenat, grönkål eller mangold.

Mujadarra gjort på gröna linser

Mitt recept är lagat på gröna linser, men om du vill laga mujadarra authentiskt bör du använda bruna linser.

Ingredienser:

 • 3 dl linser, gröna eller bruna (bruna linser finns i hälsobutiker)
 • 1 msk spiskummin
 • ev 1 msk vitlökspulver
 • 3 dl ris
 • 9 dl vatten (5 dl till linserna och 4 dl till riset)
 • 4 msk olja (+ olja till att steka den skivade löken
 • 2-3 strimlade gula lökar
 • 2-3 tsk salt (eller efter smak)

Så här gör du:

 1. Skölj riset till vattnet är klart och låt sedan stå i kallt vatten.
 2. Skölj linserna. Lägg ner i en kastrull tillsammans med 5 dl vatten, spiskummin och ev vitlökspulver. Låt koka upp och sedan sakta sjuda till linserna mjukna, cirka 25 minuter.
 3. Häll av vattnet från riset och lägg ner riset i kastrullen, tillsätt salt, 4 dl vatten och matolja. Rör om och lägg på ett lock och låt sakta sjuda till riset är färdigt, cirka 30 minuter.
 4. Häll olja i en stekpanna, strimla löken och stek dem gyllenbruna (akta så de inte bränns).
 5. Häll upp lins- och risblandningen på ett fat och toppa med den stekta löken. (Du som inte kör fettsnålt – drissla gärna lite av oljan över, det blir jättegott!).

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*