Irakisk tepsi med köttfärs

Irakisk tepsi med köttfärs
Tepsi redo att åka in i ugnen

Tepsi är en moussaka-liknande rätt och mycket omtyckt i hela Irak. Tepsi går att variera i det oändliga, genom kryddning, att utesluta kött eller använda kyckling. Eller bara byta ut grönsakerna mot andra man gillar. Det är omöjligt att misslyckas med tepsi!

Irakisk tepsi med köttfärs

En annan fördel med tepsi om du frågar mig är att man kan äta den med bröd istället för gaffel. Jag älskar mat man kan äta med händerna! Även om det ibland är lite bökigt och kladdigt så smakar det på något sätt godare. Att använda t ex tunnt bröd och fånga upp tepsi med eller att fylla ett pitabröd med rätten. Mums vad gott! Självklart kan man äta tepsi tillsammans med ris – till och med potatis passar bra om man bara utesluter den ingrediensen från tepsi.

Om du vill prova en tepsi gjord på kyckling finns ett recept här.

Ingredienser:

  • ca 300 g köttfärs
  • 3 stora potatisar
  • 3 st lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 st aubergine
  • 2 st tomater
  • 2 st paprika
  • 1 citron (kan uteslutas)
  • olja till stekning
  • salt och peppar
  • 3 msk tomatpuré
  • ca 5 dl hett vatten
  • 1 tsk citronsyra eller saften från en citron

Så här gör du:

  1. Skär alla ingredienser i skivor; potatisarna, auberginen, 2 av lökarna, paprikan och tomaterna. Stek varje grönsak för sig. Börja t ex med potatisen och stek i olja på båda sidor, lägg sedan upp på hushållspapper så att fettet får rinna av. Fortsätt sedan med nästa grönsak.
  2. Stek köttet tillsammans med 1 riven gul lök och finhackade vitlöksklyftor. Krydda med salt och peppar.
  3. Ta en ugnsform och lägg den stekta potatisen i botten, strö över köttfärsen och fortsätt sedan lägga lager med de stekta grönsakerna, avsluta med de stekta tomatskivorna.
  4. Blanda ihop ingredienserna till såsen; tomatpuré, hett vatten, citronsyra och smaka av med salt och peppar och häll sedan över formen och ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.

Lämna gärna en kommentar :)