Kahi från Babylonien, en frukost i Irak

Kahi till frukostDet här är en delikat frukost som kallas för Kahi och är en stor favorit i Irak. Den är besläktad med baklava och består av tunna lager av filodeg som penslas med smör eller olja och gräddas i ugnen för att sedan ätas med honung, dadelsås eller hemmagjord sirap. Vi gillar att dränka den i sirap och äta Kahi tillsammans med geymar (recept finns här) och kaffe.

Rätten härstammar ända från Babyloniens tid cirka 600 år f.K och frukosten har bland annat blivit till en tradition där man mamman till den nygifta bruden lagar Kahi åt sin nyblivna svärson.

Ingredienser: 
2 ark filodeg per person
ghee/smör eller raposolja att pensla med

Sirapsås:
2 dl socker
2 dl vatten
2 msk blomvatten (jag gillar apelsin)
1/2 citronsaft

GheeKahi färdig för ugnenKahi klara i ugnen

Så här gör du:

  1. Låt filodegen tina lite, men låt den inte stå för länge, eftersom den är så tunn torkar den snabbt.
  2. Ta två lager filodeg och pensla hela arket, vik sedan dubbelt och pensla igen, vik och pensla igen. Tre-fyra vik blir bra.
  3. Smöra en plåt eller använd bakplåtspapper och ställ in kahin i ugnen på cirka 190 grader. De är klara när de börjar få färg.
  4. Under tiden kokar du sirapssåsen. Se till att allt socker upplöses, ställ sedan kastrullen att svalna.
  5. När kahin har fått lite färg, och du vill testa vårt sätt – ta ut dem och doppa dem i sirapssåsen och låt dem suga åt sig ordentligt av sirapen.
  6. Servera Kahi tillsammans med lite geymar eller vispad osötad grädde.

Hoppas det smakar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*