Kubbe gjort av ris (kubbet timmen)

Kubbe med ris

Kubbe, älskade kubbe! Omtyckt av stora och små, perfekt plockmat och en given plats på meze-bordet. Kubbe kan man äta som den är eller lägga i bröd tillsammans med lite sallad.

Rätten går att göra av ris, potatis och bulgur och kan fyllas med kyckling, kött, vegetariskt och fisk med olika kryddningar av t ex örter och nötter.

Storleken kan också varieras, allt från hela ugnsformar till små runda som ryms i handen. De kan friteras, stekas, kokas eller tillredas i ugn och varje familj har förstås sitt speciella recept på kubbe.

Det sägs att ju tunnare skal man kan göra på sin kubbe, desto skickligare kock är man! Mina är ganska så tjocka om jag jämför med mina svägerskors, så jag har lite kvar att träna på.

När man ska göra kubbe av ris rekommenderar jag jasminris. Rundkornigt ris går också bra. Basmati kan man också använda, men då brukar få tillsätta lite mjöl för att degen ska hålla ihop.

Här kommer ett enkelt recept på riskubbe, fylld med lammfärs, ärtor och russin.

Ingredienser till cirka 15 kubbe:
5 dl jasminris
1 stor tärnad potatis
1 krm gurkmeja
1 msk salt
1 krm spiskummin

Fyllning:
200 g köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackade vitlöksklyftor
1 msk kubbe-krydda
1 krm kanel
1 tsk torkad lime (noomi basrah)
salt och peppar efter smak
1 dl ärtor
0,5 dl gula russin
olja till stekning och fritering

Så här gör du köttfärsblandningen: 

  1. Stek köttfärsen i olja med lök och vitlök.
  2. Krydda med kubbe-krydda, kanel, torkad lime, salt och peppar. Stek köttfärsen färdig och lätt sedan upp på fat.
  3. Nu kan du fräsa på ärtor och russin i lite olja. Se upp så att de inte bränns. De ska bara snabbt stekas.Lägg tillbaka köttfärsen och blanda väl. Ställ åt sidan och låt svalna.

Så här gör du riset: 

  1. Skölj riset noggrant och låt stå i kallt vatten, gärna en halvtimme.
  2. Häll av vattnet från riset och lägg över riset i en kastrull. Häll i potatistärningarna, gurkmeja och salt och kokande vatten så det täcker och någon centimeter över riset. Blanda väl.
  3. Låt koka på fyran till allt vatten kokat bort.
  4. Lägg i spiskummin och kör med mixer i riset (eller knåda för hand) till det blir en ganska jämn deg och ställ sedan för att svalna.

Dags att rulla till kubbe: 

  1. Ha en bunke med vatten bredvid som du blöter handen i mellan rullningarna.
  2. Fukta händerna och ta en lagom mängd deg och rulla till en boll och platta sedan ut i handflatan.
  3. Lägg på 1 msk fyllning och vik upp och tryck ihop kanterna runt om. Se till att sprickan är väl tillsluten och forma sedan till en platt boll. Lägg på plastfolie.
  4. När alla är färdigrullade friterar du dem på båda sidor i mycket olja i en het stekpanna. (Lägg inte i för många i stekpannan.) Lägg sedan upp dem på papper där oljan får rinna av.

Kubbe med ris

Kubbe med risKubbe med risKubbe med risKubbe med risKubbe av ris

 

 

Här kan du se Amal i programmet från Rosengård göra sin kubbe.

 

9 kommentarer

  1. Pingback: Mattvätt och ett sista kalas | Lisa bloggar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*