Lablabi – irakisk kikärtssoppa

Lablabi, irakisk kikärtssoppa

Lablabi är en mycket populär soppa i Irak som man gärna äter som mellanmål eller ”quick snack” under kalla dagar. I Irak kan du köpa lablabi i gatustånden. Den ska serveras rykande het och gärna smaksättas med vitlök, lök, citron och ibland något starkt. Den irakiska kikärtssoppan är perfekt som mellanmål eller om man är sugen till kvällen. Jag äter den gärna till lunch med lite bröd och några dadlar – gott och mättande!

Att laga till lablabi är otroligt enkelt. Använder du kikärtor på burk så har du soppan klar på 10 minuter i princip. Enklaste varianten är att bara koka upp kikärtorna och sedan smaksätta med salt, vinäger och olivolja. Jag gillar den med lite mer smak som t ex finhackad persilja, stekt lök och massor med citron.

Ingredienser:

  • 1 brk kikärtor
  • 1 lök (gul eller röd)
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 2 ”stänk” gurkmeja
  • persilja (färsk eller torkad)
  • olja
  • salt efter smak
  • citron
  • ev cayennepepper eller annan favoritkrydda

Så här gör du:

  1. Häll kikärtorna i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker och tillsätt salt. Låt koka upp och sjuda 5 minuter.
  2. Finhacka vitlöken och strimla löken. Häll lite olja i en stekpanna, lägg ner löken och pudra med gurkmeja. Låt fräsa någon minut till löken blir glansig.
  3. Finhacka persiljan och lägg ner med löken och låt fräsa med några sekunder. (Använder du torkad persilja tillsätter du det direkt i kastrullen med kikärtorna).
  4. Häll över löken i kastrullen, pressa ner så mycket citron som du gillar och låt allt bli genomvarmt och servera genast.

* * *
Detta är inlägg #98 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*