Lammgryta med vita bönor och citron

Gryta med lamm och vita bönor

Det här är enkel och bra vardagsmat för hela familjen. Lamm behöver lite koktid, men har man bara tid att passa kastrullen en söndag så sköter sig resten själv. När jag köper torkade bönor brukar jag alltid göra iordning hela påsen och sedan förvara de förkokta bönorna i frysen – jag tycker de bönorna smakar bättre än de som man köper på burk.

Ingredienser cirka 6 personer:
6-10 dl vita förkokta bönor (beror på hur mycket man gillar bönor)
1 lammbit/person
1 gul hackad lök
4 hackade vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljong (kan uteslutas)
5 msk tomatpuré
1 krm citronsyra/citronjuice
salt och peppar efter smak
Vatten

Så här gör du:

  1. Stek hackad vitlök och lök glansig i lite olja. Lägg i lammbitarna och krydda med hälften av saltet och peppar. Bryn lammbitarna runt om på alla sidor.
  2. Tillsätt tomatpuré och blanda om i grytan och fräs vidare i ett par minuter. Häll sedan på med vatten så det täcker och cirka 5 cm ovanför.  Lägg i buljongtärningen och resten av saltet. Låt koka sakta till lammet är nästan klar, cirka 45 minuter
  3. Lägg i bönorna, blanda och låt sakta koka till lammet är helt färdig, cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt citronsyra eller citronjuice.

Serveras med ris eller bröd och en sallad.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*