Mahlab – vejksel – en spännande krydda! (mahleb)

Mahlab, vejksel krydda till bakverk, kött och brödDet här är en spännande och lite hemlig krydda! Det blev nämligen ett riktigt detektivarbete att ta reda på vad det var för krydda och vad den används till. Jag har sett att kryddan förekommer som ingrediens i recept från Mellanöstern och Grekland men aldrig sett själva kryddan i butiken. Nu fick jag äntligen tag i en påse och nyfiken som jag är tog jag reda på vad detta var för något.

Gröna bladet säljer mahlab

På svenska kallas mahlab för ”vejksel” och det är den inre kärnan hos det så kallade S:t Lucie-körsbäret ”prunus mahaleb”. Smaken hos vejksel/mahleb är väldigt speciell och högst angenäm. Den är lite sötsur och har en nötig smak av bittermandel och man kan ana lite vanilj i smaklökarna. Kryddan används ofta för att ge lite ”spets” åt söta bakverk och är mycket populär i Mellanöstern. I Irak återfinns mahleb i en del recept med den traditionella ”kletcha”-kakan. Förutom bakverk används mahlab/vejksel även vid tillverkning av ost, i vissa kötträtter och i brödbak.

Mahlab säljs som hela torkade kärnor (sött formade kärnor som påminner om små mini-mandlar) där man själv får mala eller mortla kryddan som ska förvaras torrt och svalt. Gröna bladet är distributör av kryddan.

Mahlab, vejksel, krydda till bakverk, ost, kött och brödKälla: https://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab
http://matalskaren.taffel.se/2011/03/29/lasarfraga-mycket-mysko-ost/

* * *
Detta är inlägg #64 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

 

 

En kommentar

  1. Andreas Jonasson

    Mahaleb, Mahlab, Mahleb eller Vejksel finns också i en lite finare söt presentburk på http://www.allakryddor.se

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*