Persilja (baqduunis)

Persilja "baqduunis"

Persilja används flitigt i hela mellanöstern. Vissa maträtter går inte att laga utan denna ört så den ger verkligen ett starkt bidrag trots sin ganska blygsamma smak.

Jag använder den storbladiga varianten som heter slätpersilja. Det var längesedan jag köpte vanlig krusbladiga persilja eftersom vi äter sådana stora mängder och den krusbladiga säljs i så små förpackningar. Smaken är ungefär detsamma tycker jag.

Normalt plockar jag alltid av bladen och sköljer dem noggrant och förvarar dem sedan i kylskåpet i en plastpåse som är lite lätt uppblåst. De håller sig fräscha i flera dagar och det är enkelt att ta ut och servera som det är eller hacka till sallader och annat.

I irakiska hem är det inte ovanligt att persilja serveras precis som den är, ja förutom att den är väl sköljd då.

Persiljan passar perfekt till exempelvis shish kebab (grillad irakisk kebab).  Man lägger en bit kött, lök och lite persilja i ett bröd och rullar ihop till en ”leffe” (smörgås på irakiska).

Andra användningsområden är i sallader, du har säkert hört talas om den libanesiska salladen Tabouleh där huvudingrediensen är just persilja.

Finhackad persilja som fått fräsa i lite olja tillsammans med lök blir en god grund till den röda linssoppa ””chorba” som varje irakiskt hem har sitt egna recept på.

Stjälkarna som blir över när man plockat bladen kan man göra avkok på eller mixa ner i en smoothie. Persiljevatten sägs kunna hjälpa till vid urinvägsinfektioner. Persilja innehåller också rikliga mängder av A- och C-vitamin, järn, magnesium och kalium. En riktig nyttoväxt och glädjespridare!

Persilja kan användas färsk, torkad och fryst.

Persilja "baqduunis"

En kommentar

  1. Tack för den informationen om persilja, mycket visste jag inte om.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*