Saftig kycklingfilé med röda linsbiffar och limeyoghurt

Kycklingfilé med röda linsbiffar

Röda linser är något vi alltid har hemma i skafferiet, det går lätt att t ex svänga ihop en soppa. Och röd linssoppa är något som ofta serveras hos oss. Röda linser passar även bra till att göra biffar av och de går också att variera i smak med hjälp av t ex kryddor, parmesanost eller andra grönsaker. Just de här biffarna har lite morot i sig.

Röda linsbiffar

Röda linsbiffar 8 st små:
2 dl linser
2 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk ströbröd
1 ägg (det går att utesluta ägg och ströbröd men håller inte ihop lika bra)
salt och peppar

Så här gör du:

  1. Skölj av linserna och lägg sedan vatten, grönsakbuljongtärning och linser i en kastrull. Koka upp vattnet och låt sjuda på trean till de är klara och vattnet nästan kokat bort, cirka 12 minuter. Ställ av och låt svalna.
  2. Finhacka lök och vitlök, riv moroten och blanda sedan samman med de de röda linserna, smaka av med salt och peppar. Blanda till sist ner ägget och ströbrödet.
  3. Forma små biffar med blöta händer och stek i smör på varje sida i cirka 3-4 minuter.

Saftig kycklingfilé

Kycklingfilé, snabbmarinad: 
1 msk oregano
1 msk basilika
1 msk salt
2 msk chiliketchup
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk svartpeppar

Så här gör du:

  1. Blanda samman och gnid in filéerna. Ett bra tips är att lägga allt i en liten 3 liters plastpåse. Då kan man ”gnugga” från utsidan och se att marinaden når runt om kycklingen. Låt kycklingen marineras medan du förbereder linsbiffarna.
  2. Stek sedan varje filé på båda sidorna i smör i en stekpanna.
  3. Lägg filéerna i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  4. Ta ut filéerna och låt dem vila väl förslutna i aluminiumfolie cirka 15 minuter.
  5. Skär upp snygga skivor.

Limeyoghurt

Limeyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
skalet från en lime
saften från 0,5 lime
salt efter smak

Så här gör du:

  1. Blanda allt i en skål och ställ svalt en stund så att smakerna sätter sig.

* * *
Detta är inlägg #40 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*