Röda linser är något vi alltid har hemma i skafferiet, det går lätt att t ex svänga ihop en soppa. Och röd linssoppa är något som ofta serveras hos oss. Röda linser passar även bra till att göra biffar av och de går också att variera i smak med hjälp av t ex kryddor, parmesanost eller andra grönsaker. Just de här biffarna har lite morot i sig.
Röda linsbiffar 8 st små:
2 dl linser
2 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk ströbröd
1 ägg (det går att utesluta ägg och ströbröd men håller inte ihop lika bra)
salt och peppar
Så här gör du:
- Skölj av linserna och lägg sedan vatten, grönsakbuljongtärning och linser i en kastrull. Koka upp vattnet och låt sjuda på trean till de är klara och vattnet nästan kokat bort, cirka 12 minuter. Ställ av och låt svalna.
- Finhacka lök och vitlök, riv moroten och blanda sedan samman med de de röda linserna, smaka av med salt och peppar. Blanda till sist ner ägget och ströbrödet.
- Forma små biffar med blöta händer och stek i smör på varje sida i cirka 3-4 minuter.
Kycklingfilé, snabbmarinad:
1 msk oregano
1 msk basilika
1 msk salt
2 msk chiliketchup
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk svartpeppar
Så här gör du:
- Blanda samman och gnid in filéerna. Ett bra tips är att lägga allt i en liten 3 liters plastpåse. Då kan man ”gnugga” från utsidan och se att marinaden når runt om kycklingen. Låt kycklingen marineras medan du förbereder linsbiffarna.
- Stek sedan varje filé på båda sidorna i smör i en stekpanna.
- Lägg filéerna i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
- Ta ut filéerna och låt dem vila väl förslutna i aluminiumfolie cirka 15 minuter.
- Skär upp snygga skivor.
Limeyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
skalet från en lime
saften från 0,5 lime
salt efter smak
Så här gör du:
- Blanda allt i en skål och ställ svalt en stund så att smakerna sätter sig.
* * *
Detta är inlägg #40 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.