Tannour (khubz al-tannour)

TannourDetta är The Mother of Bread enligt mig. Det är en enkel deg och galet gott.

Brödet som har ursprung ända från gamla Babylonien äts i hela Irak och i resten av mellanöstern. Även i nordafrika och vissa delar av Asien bakas och äts tannour-bröd.

Brödet bakas vanligtvis av vitt mjöl, jäst, salt och vatten. Det är ett platt och lite bubbligt bröd som traditionellt rivs i bitar för att doppas i olika såser eller så gör man tashriba av det. Tashriba är rivet bröd som ligger i buljong eller margat.

Vem som helst kan inte göra tannour. Det krävs nämligen en speciell utrustning – en så kallad tannour-ugn. Det är som ett hål i ett ”golv” eller en tunna där man fäster brödet på innerväggen. Underifrån eldar man och gör väggarna riktigt heta och värmen som virvlar uppåt formar bubblorna i brödet.

Tannour bröd

Detta är the mother of bread. Enkelt och galet gott. Brödet som har ursprung ända från gamla Babylonien äts i hela Irak och i resten av mellanöstern. Även i nordafrika och vissa delar av Asien äter man tannour-bröd. Brödet bakas vanligtvis av mjöl, jäst, salt och vatten. Det är ett platt och lite bubbligt bröd som traditionellt rivs i bitar för att doppas i olika såser. Vem som helst kan inte göra tannour. Det krävs nämligen en speciell utrustning - en så kallad tannour-ugn. Tannour bröd är det äldsta brödet från Irak. I tusen tals år har brödet avnjutits i hela Mellanöstern och är än idag lika uppskattat. Blanda vetemjöl, majsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt oljan och vatten. Rör allt till en smidig deg. Dela degen i 12 jämnstora bitar. Forma dessa till bollar och låt dem vila under en ren bakduk ca 30 minuter. Kavla ut varje boll på en lätt mjölad arbetsbänk till rundlar, ca 15 cm i diameter. Stek bröden i en het stekpanna ca 1 minuter per sida. Täck över de nygräddade tortillabröden med en ren handduk då håller de sig mjuka och varma till servering. 3 dl vetemjöl 2 dl majsmjöl 0.5 tsk bakpulver 0.5 dl olja 1 dl vatten 1 tsk salt mjöl vatten jäst salt ljummet vatten till jästen

Men det går att göra äkta tannour-bröd hemma och i Irak finns nog en sådan här gasol-tannour på varenda bakgård. Här kan du också se lite tannour-bröds-action! Brödet bakas snabbt i tunnan och det gäller att inte låta det sitta på väggen för länge.

TannourTannour

TannourTannour

För oss som saknar grill i golvet eller tunna på bakgården skulle det kanske fungera med en riktigt het stekpanna. Jag har ett recept, men jag måste testa innan jag delar med mig. Jag återkommer med det!

6 kommentarer

  1. Jag hörde om någon som hade stekpannan upponer och gjorde brödet på botten där sen, det funkade tydligen. Har dock inte smakat eller sett det med egna ögon. Och stekpannan var inte använd ”som vanligt” utan inköpt just för att kunna göra brödet så. Skulle inte prova själv, ser framför mig hur allt fastnar och spisen spricker under stekpannan… haha. 😉

    • Åh, det där lät ju intressant! Kanske det finns ett hemma-verktyg för vanliga spisen? Det måste jag forska vidare på – tack för tipset!

  2. En irakisk väninna till mig brukar grädda det på bottnen av ugnen 🙂

  3. Hej! Vad äter man till dessa bröd? Man får jättemånga recept på nätet när man söker, men det beskrivs aldrig vad man äter till. Jag kan köpa tannour i matbutiken. Men vad äter man traditionellt brödet till?

    • Hej! Vilken bra fråga!
      Vi brukar göra ”leffes” av tannour. Om du tänker dig mjukt tunnbröd som man fyller och rullar – på samma sätt kan man använda tannour-bröd. Och om du besöker en restaurang som serverar shish kebab så får man tannour-bröd till köttet (om du inte beställer ris förstås). Vi använder också brödet istället för bestick; man river av mindre bitar och med hjälp av bitarna fångar man upp maten – passar perfekt till aubergine-gryta men också till hamize (irakisk pytt-i-panna) där man gärna rensar stekpannan ren med hjälp av brödet. Om du har varit i Spanien och ätit Gambas-räkor känner du säkert igen tekniken. 🙂 Ha det så gott!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*