Vinbladsdolma från Irak

Irakisk dolmaDolma kan göras både av kött eller enbart med vegetarisk fyllning. Rätten finns i många länder, i olika varianter. Här i Sverige har vi t ex kåldolmar.

Iran och Turkiet är nog de länder man brukar tänka på när man pratar om vinbladsdolma. Ordet ”dolma” härstammar från Turkiet och betyder ”att fylla i”.

Dolma kan man göra på t ex vinblad, kålblad, tomater, aubergine, zucchini, lök och paprika.

En del steker sina dolma innan de kokas, i mitt recept lägger jag dem direkt i en kastrull på en bädd av potatisskivor (för att dolman inte ska brännas fast).

Det som utmärker den irakiska dolman från andra dolma-rätter är att den är väldigt syrlig i sin smak. Citronsyra och citron är en smaksättare du ofta hittar i irakiska recept.

Så här rullar man dolmaIngredienser:
1 pkt Vinblad – ligger de i lag smaka på dem, ev behöver de sköljas av pga för mycket salt.
4 dl ris
3 st hackade salladslökar
5 st hackade vitlöksklyftor
300 gr lammfärs (nötfärs går också bra)
3 msk torkad mynta
1 dl hackad persilja

Kryddor (krävs det mycket av annars blir det inte gott) 
0,5-1 msk svartpeppar
1,5-2 msk salt
2 tsk kanel
1 msk sju kryddor
3 msk granatäppeljuice
2 tsk citronsyra
1 pressad citron
0,5 dl olivolja

Sås
2 msk tomatpuré
1 dl olivolja
Salt
Peppar

Övrigt
Potatis till botten av kastrullen för att det inte ska bränna fast.
Tallrik som ska fungera som tyngd på dina dolma, detta för att dolman inte ska vecklas upp av det kokande vattnet.

Sås att doppa dolman i (inget måste)
2 dl Turkisk yoghurt
1 msk krossad mynta (går förstås lika bra med färsk)
1 tsk salt
0,5 pressad citron
Vitpeppar efter smak

Så här gör du: 

1. Skölj riset noga och väl och låt stå cirka 20 minuter, gärna längre.

2. Skölj vinbladen om det behövs.

3. Blanda köttfärs, den hackade löken, köttfärsen, mynta och persilja. Häll i kryddorna och oljan och blanda väl. Smaka gärna av, det ska smaka ”för mycket” av kryddorna, gör det inte det behöver du krydda mer.

4. Skala potatis och skiva 1 cm skivor och fyll botten av kastrullen.

5. Nu till det roliga! Har du gjort sushi klarar du detta galant! Veckla ut vinblad och skär bort stjälken. Lägg 0,5-1 msk av blandningen på bladet, vik över stjälkkanten över blandningen och sedan sidokanterna, fortsätt redan rulla så spänt du kan. Placera rullen i kastrullen och fortsätt med nästa. Packa dina rullar tätt, tätt.

6. Dags att blanda ”såsen”! Rör ut tomatpurén och saltet med lite hett vatten – se till att inga klumpar av tomatpurén finns kvar. Häll sedan såsen över dolman och häll sedan olivoljan över. Häll på kokande vatten till det täcker. Lägg på ditt fat så att dolman ligger kvar. På med lock och låt koka på fyran i cirka 45-60 minuter. När vattnet kokat bort kan man låta dolman stå på ettan och ”gosa” till sig till det är dags att äta.

7. Blanda ihop såsen. Servera!

Lycka till!

 

28 kommentarer

  1. Hej jag vill tacka för en underbar mat blogg!! Jag själv är nämligen nygift med en irakier och kunde absolut ingenting om deras mat , men tack vare dig har jag testat allt möjligt ifrån din blogg och nu lärt mig en del saker. Tack ännu en gång!

  2. Hej kan du visa ett recept på hur man gör dolme, den med auborgin, paprika och lök fyllda med köttfärs.

    Tack! Ska prova ditt recept Knafe. Hoppas jag lyckas, men det står en citron i sirapen, exakt hur mycket är det?

    • Hej Lejla! En pressad citron ska det stå, men det är alltid bra att smaka av så man får den syrlighet man själv gillar. Det kan räcka med en matsked citron. I morgon ska jag laga irakisk dolma. Så snart kommer även ett recept i bloggen! Välkommen tillbaka!

      Och lycka till med Knafen!

  3. Hej! Hur mkt ska man ta av tomatpure och vatten för att de ska bli ”lagom”!? //sara

  4. Såg nu hur mkt tomatpure!:) men vatten då ?:)

    • Hej! Du tar så mycket så att det blir lätt att röra ut. När du hällt detta över dolman ska du fylla på med hett vatten så det täcker dolman – hur mycket vatten beror på hur mycket som finns i kastrullen och hur stor den är. Man får använda ögonmått här. 🙂 Lycka till med dolman! Hoppas ni gillar dem!

  5. Hej!
    Jag vill bara tacka för alla goda recept du lägger ut om irakisk mat. Jag är väldigt intresserad av kulturen från mellanöstern och matkulturen där är ju något stort där! Har länge letat efter en bra blogg som delar recept på mellanöstermat, och nu när jag har hittat denna så kommer mitt studentkök användas ordentligt.

    2alf mabrouk till den fina bloggen och lycka till med den i framtiden! 🙂

  6. Hejhej 🙂 kan man lägga lite tomatpure i riset oxå eller flrstör det smaken? Jag älskar timatpure så därför frågar jag 😀

  7. Hej igen.
    Tänkte göra detta recept till helgen men undrade bara om du steker köttfärsen innan du blandar i den eller om du blandar i den rå?
    Tack på förhand! 🙂

  8. Hej! Köttfärsen blandas i rå. Vad spännande! Om du orkar och vill blir jag jätteglad att höra vad tyckte om receptet! Lycka till.

  9. Självklart! Jag återkommer 🙂

  10. cecilia andersson

    jag bjöd min iranske vän på detta, och jag själv måste hålla med tyvärr. alldeles för surt, och den klassiska Dolma-smaken finns inte. jag har själv ätit Dolma innan hos andra iranska familjer. det blev oätligt. Lagar INTE detta recept.

    • Hej Cilla! Vad tråkigt att höra att du inte gillade receptet. Dock kan jag förstå att du blev besviken om du förväntande dig en persisk smak. Nu kommer ju mitt recept inte från Iran utan från Irak och den irakiska dolman är välkänd för att smaka surt. Citronsyra är en mycket vanlig ingrediens i det irakiska köket.

  11. Pingback: Lördagsmiddag a la Mellanöstern  | Lisa & livet från den ljusa sidan

  12. Pingback: Lördagsmiddag a la Mellanöstern | Lisa & livet från den ljusa sidan

  13. Hejsan. (ramadan mobarek)
    Vi utgår alltid från det här receptet när vi gör dolma. Alltid väldigt mätta och nöjda. Senaste igår och idag och imorgon in shaa Allah. ^_^

    • Hej och ramadan mobarak till dig också! Kul att du gillar receptet! Nu blev jag sugen på dolma… 🙂

  14. hej!
    undrar vad man har i istället för köttfärs om man ska göra en vegetarisk variant??

    • Du kan använda kikärtor t ex, man kan egentligen blanda i vad man vill. Nötter är också gott i dolma. Jag har ett par recept med vegetarisk dolma här i bloggen

  15. Hej! Tänkte testa detta recept men undrar om det är 5 hela vitlökar eller 5 vitlöksklyftor man ska ha i? Och så har jag egna vinblad, behöver de prepareras på något sätt eller använder jag dem bara ”råa” och sköljda? Tack tack 🙂

    • Det är fem vitlöksklyftor man ska använda.

      Jag har inte själv använt färska vinblad, men vet att man kan använda dem råa, men jag skulle nog själv förvälla dem kort i lite lättsaltat vatten innan jag använde dem.

  16. Owe Hermansson

    Å vad gott det blev, tog mangolblad för att jag råkade ha det hemma. Men det är väl en petitess i sammanhanget. Nu ska jag titta mer på dina andra recept/Owe

    • Hej Owe, mangoldblad har jag aldrig testat. Ska lägga det på minnet vid nästa tillfälle att göra dolma. 🙂 Kul att du gillade receptet och tack för att du tog dig tid att lämna ett avtryck. Önskar dig en fin fortsatt dag! /Lisa

  17. Tack så mycket för receptet, jag gjorde den nyss, den blir klar snart, jag hoppas dem blir gott

Lämna gärna en kommentar :)