Om Za’atar – örtpastan gjort på sumak (zaatar, sumac)

ZaatarZa’atar är en spännande örtpasta gjort av sumak (kallas också för kebabkrydda, sumac), sesamfrön och gröna örter som mixas eller mortlas till en pasta.

Sumak-kryddaSumak är en krydda från små röda bär som växer vilt i medelhavsområdet och som plockas och mals till en krydda. Kryddan används i hela mellanöstern men kanske särskilt i libanesisk och turkisk matlagning. Bären används för att ge syrlighet till exempelvis kött- och grönsaksrätter. Även i sallad används sumak. Har man inte sumak kan man prova att ersätta med rivet citronskal, pressad citron eller lime.

KebabkryddaSumak köper du mataffärer som har ett lite större sortiment eller i butiker med sortiment från mellanöstern.

För att göra za’atar behövs också örterna timjan, mejram och oregano som är de tre andra viktiga ingredienserna som tillsammans med rostade sesamfrön ger den fantastiska smaksammansättningen; örtig, syrlig och nötig på en och samma gång.

Som med många andra recept skiljer sig recepten åt beroende på var man befinner sig, men också i familjer kan recepten se olika ut. En del utesluter mejram och andra använder orostade sesamfrön.

Zaatar på pitabrödDe allra flesta som känner en libanes har med all säkerhet smakat den libanesiska specialitén, Menakish Za’atar som är en libanesisk pizza som bakas i ugn med za’atar som topping. Eller som här på bilden – att man brer på vanligt pitabröd. Så gott!

Za’atar sägs också stärka tanken, att den får tankarna att klarna. Det rekommenderas därför att man äter zaatar innan ett prov eller viktigt möte.

Zaatar, ingredienser:
0,25 dl mald sumac
3 msk torkad timjan
3 msk torkad oregano
2 msk rostade sesamfrön
ca 0,5-1 dl fin olivolja (det får inte vara för torrt så var generös)
1 tsk salt

Så här gör du:

  1. Blanda alla torra ingredienser och mortla.
  2. Häll på olivolja så att det täcker och låt gärna stå och dra en stund.
  3. Lägg cirka 1 msk på varje pizza och bred ut, lämna en liten kant.
  4. Grädda i ugn på cirka 200 grader i 10-12 minuter.

Blir det zaatar över kan du förvara i tättslutande kärl i kyl eller frysa in den. Den blir godare efter ett par dagar så det är inte fel att ha en sats i kylen.

 

 

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*