Idag firar jag för att två av mina barn kommer hem efter en vecka hos deras kusiner. Jag har bakat nötfri baklava eftersom min dotter inte tål nötter. Nu har jag förenklat receptet ytterligare, men i stort sett är det samma som finns tidigare här på bloggen.
Ingredienser till en plåt
- 1 pkt filodeg
- 300 g smör
Fyllning
- 5 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde (har du inte grädde kan du ta 1 extra dl mjölk)
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 krm salt
- 1,5 dl finmald mannagryn
Sirap
- 3 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 kanelstång
- 2 kardemummakapslar
- rivet skal från en citron
- 2 msk honung
Så här gör du:
- Sätt på ugnen på ca 180 grader och låt filodegen tina om du har haft den i frysen – låt den ligga kvar i förpackningen eller lägg en fuktad kökshandduk över så att filobladen inte torkar.
- Gör i ordning fyllningen först. Blanda ner alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Låt det koka upp under omrörning och sedan småsjuda några minuter till att det tjocknar. Rör gärna hela tiden så att det inte bränns.
- Smält smöret och pensla plåten. Lägg på 2 blad filodeg och pensla varje lager med smör, repetera 4–5 gånger.
- Bred ut fyllningen (jag använder lätt oljade händer, det går lättare att jämna ut fyllningen över filodegslagret) och lägg på 2 nya blad filodeg och pensla, repetera 3–4 gånger.
- Skär sedan ut lagom stora portionsbitar med en vass kniv och ställ sedan in i mitten av ugnen i cirka 40–45 minuter. Baklavan ska få en fin ljusbrun färg.
- Under tiden kan du koka ihop sirapen. Blanda ihop alla ingredienser i en liten kastrull och låt koka upp till sockret har löst sig. Låt sedan stå och svalna till baklavan är färdig att tas ut.
- När baklavan är färdig, ta ut den och häll genast över sirapen i skårorna och låt stå och dra minst 1 timme, gärna över natten till nästa dag. Se till bara att baklavan svalnat innan du serverar den.
* * *
Detta är inlägg #11 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.