En klassisk mahshi kusa, risfyllda mini-zucchini

En klassisk mahshi kusa, fylld med köttfärs och ris och goda kryddor kokt i tomatsås

Mahshi kusa lagas i många länder runt om i Mellanöstern. Det är en huvudrätt och serveras ofta rykande het tillsammans med ris eller bröd. Rätten består av små gröna zucchinisar som man gröper ur och fyller med kryddad köttfärs eller kött- och risblandning. Det är lite pillrigt att få ut köttet och de riktigt duktiga kockarna på detta kan få väggarna väldigt tunna utan att zucchinin spricker. Det finns särskilda verktyg att köpa för att göra detta, jag har använt mig av en vanlig potatisskolare för att gröpa ur dem så gott jag kunnat.

En del smaksätter rätten med mynta eller som jag gjort här, adderat lite russin för en ljuvlig sötma och kikärtor för tuggmotstånd. Hur man kryddar rätten skiljer sig också, det kan räcka med bara salt, svartpeppar och kryddpeppar eller använda en mer komplex sammansättning av t ex torkad lime och sju kryddor – en av mellanösterns mest använda kryddor.

Den här rätten brukar gillas av både stora och små, till vår allra minsta mosar vi zucchinin tillsammans med riset så det blir inga bitar kvar utan bara ett gott smaksatt ris.

En klassisk mahshi kusa, fylld med köttfärs och ris och goda kryddor kokt i tomatsås
En härlig gryta där där zucchinisar i tomatsås kokas mjuka.

Ingredienser:
12 gröna mini-zucchini, cirka 10 cm långa
300 g köttfärs (lamm eller nöt, vilket du gillar, jag använda nötfärs denna gång)
ca 2,5 dl ris
1 gul lök
1 tsk sju kryddor
1 tsk paprika
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk torkad lime (noomin basrah)
1 krm gurkmeja
0,5 kanelstång
1 dl russin (kan uteslutas men ger en fin sötma)
2 dl konserverade kikärtor (kan uteslutas)
2 lagerblad
2 oskalade vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
salt efter smak

Så här gör du:

  1. Skölj bort all stärkelse från riset. Blanda köttfärs, ris, russin och krydda med sju kryddor, gurkmeja, paprika, svartpeppar och salt.
  2. Skär av toppen på zucchinisarna och gröp ur dem. Fyll varje zucchini med ris- och köttfärsfyllningen. Skär ut ett lock från toppbiten och täpp till öppningen. Stick med en kniv några gånger på varje zucchini. (Blir det risblandning över, kan du tillsätta det i grytan tillsammans med kikärtorna – steg 5).
  3. Hacka en lök och stek glansig i lite olja.
  4. Häll i krossade tomater och låt puttra någon minut.
  5. Lägg ner de fyllda zucchinisarna och kanelen och kikärtorna, vitlöksklyftorna och lagerbladen. Häll på vatten så det täcker och låt puttra i cirka 40 minuter. Titta till grytan lite då och då om det behövs fyllas på mer vatten beroende på hur tjock du vill ha din gryta med mahshi.

Vi äter detta tillsammans med ris

* * *
Detta är inlägg #74 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*