Frukost i Irak (Gejmar, Kahi, Bagilla)

Liksom i lunch och middag ingår bröd även i den irakiska frukosten. Det finns två sorters bröd man äter oftare än andra och det är det man kallar för Khubz – ett platt grillat bröd och Sammon – ett ovalformat bröd.

 

Till frukost dricker man te och äter bröd tillsammans med smör, sylt eller honung och ost. Det finns också något som kallas för Gejmar (Gaymer) som är en slags tjock, krämig, vit grädde gjort på buffelmjölk. Gejmar brukar man äta tillsammans med honung eller dadelsås (Gaymer Wa Dibis). Man tar en bit bröd och doppar i gejmar och i det söta och stoppar i munnen. Man kan göra sin egen Gejmar genom att vispa grädde hårt och sedan vispa i gräddfil och florsocker, det blir inte som orginalet men ett ok substitut. Recept kommer senare.

KahiEn ännu sötare frukost är den man kallar för Kahi. Den är ganska lik baklava och består också av tunn filodeg som vikts flera gånger, penslats med olja och som sedan bakats i ugn och därefter dränkts i sirap (sheera). Kahi kan med fördel ätas tillsammans med Gejmar.

Ibland lagas det varmare rätter, som stekt tomat och ägg som man äter med bröd.

Bönor (bagilla) är också en traditionell rätt som är mycket populär. Det är en speciell typ av böner som över natten får dra i vatten och sedan blandas med olivolja och kryddor till en dipp att doppa bröd i eller gör som en slags tashriba tillsammans med ägg.

Te är som sagt vanligt till frukost, och man använder ofta svart te som får dra länge till det smakar bittert vilket man lättar upp med att tillsätta mycket socker.

Tomat och ägg är något vi äter även hemma i Sverige, men teet har vi bytt ut mot det svenska kaffet.

Frukost i Irak

 

2 kommentarer

  1. Hej! Älskar din blogg men jag har en fråga. Skulle du kunna lägga upp lite recept på frukost från irak? Jag är svensk och min man kommer från Irak så jag skulle vilja överraska honom med en god typisk irakisk frukost som han brukar nämna att han saknar. Tack på förhand!

    • Hej och tack för dina fina ord. Det kommer snart att komma ett recept på gejmar, en slags gräddliknande röra man doppar bröd i. Det är mycket älskat av irakierna. När min man reser ner till Irak brukar han alltid ta med sig en låda gejmar tillbaka – det är mycket svårt att få till rätt smak av gejmar med våra svenska produkter. Kanske klimatet också påverkar? Ha det så gott!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*