Kubbe av bulgur fylld med köttfärs och pinjenötter

Kubbe av bulgur fylld med köttfärs och pinjenötter

Här kommer ett recept på begäran efter att jag postat denna bild av en smarrig kubbe på Facebook.

På bilden är det kubbe gjort av bulgur med en fyllning av köttfärs, persilja och pinjenötter.

Det finns olika degar man kan göra kubbe av men i det här fallet har jag använt bulgur och mitt recept följer här.

Kubbedeg på bulgur (ca 4 personer):
5 dl bulgur (finkornig)
2,5 dl mannagryn
salt och peppar
5 dl hett vatten

Så här gör du:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör om. Häll i det heta vattnet och rör om ytterligare. Låt stå och dra cirka 15 minuter.
  2. Mixa sedan allt (stavmixer funkar bra) och tillsätt i en stråle mer hett vatten (om det behövs) till det bildas en hållbar deg. Knåda degen en stund med fuktad hand.

* * *

Kubbe kan man forma på olika sätt. Vill du göra tefat tar du en äggstor bit och plattar till den i handflatan och ju tunnar väggar desto godare kobbe. Lägg på fyllningen och vik sedan över degkanterna och nyp ihop. Använd handflatorna och forma till ett tefat.

Vill du få kubben som på bilden tar du en äggstor bit och formar till ett ägg, tryck med pekfingret ner i ena änden och använder fingrarna till att vidga hålet för att få riktigt tunna väggar – ju tunnar vägg, desto godare kubbe. Det kan spricka men det ordnar sig när man sedan formar till den – man kan också laga sprickor med en bit extra deg. När hålet är tillräckligt stort och väggarna tunna fyller du på med fyllning och trycker sedan ihop toppen. I undersidan kan du behöva nypa av lite deg för att få den jämntjock. Forma till en snygg tvåsidig ”kon-boll” eller citron-form kanske visualiserar det bättre.

Ett bra tips är att arbeta med något fuktiga händer, dels klibbar inte degen i handen och det går lättare att forma till sin kubbe.

* * *

Fyllningen:
300 gram köttfärs
1 finhackad lök
1 dl persilja
4 msk pinjenötter  (grovhackad mandel går också bra)
1 msk sju kryddor (kan uteslutas eller ersättas med allkrydda)
0,5 tsk kanel
salt och svartpeppar efter sak

Så här gör du: 

  1. Stek köttfärs och lök i lite olja i cirka 10 minuter. Tillsätt kryddorna och låt steka till köttfärsen är klar.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och blanda sedan pinjenötter och hackad persilja med köttfärsröran. Blanda väl och ta bort från plattan och låt svalna.

När du har alla delar klara är det dags att börja rulla till kobbe och sedan fritera i stekpanna på ganska hög värme. Vänd kubben så den blir gyllenbrun runt om.

Lycka till!

 

2 kommentarer

  1. Så himla goda recept du har! Måste våga mig på den här bulgur kubben du visar 🙂 mannen är turk så vill impa lite mer på honom med min matlagning 🙂

    • Tack! Och lycka till! Degen är verkligen superenkel att lyckas med och det är ju så gott med kubbe!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*