Sumak är en krydda som inte är så vanlig i det svenska köket, i Irak används det desto mer. Sumak är ett litet rött bär som växer vilt i medelhavsområdet och som plockas och mals till en krydda. Sumak har en härlig frisk och syrlig smak och passar väldigt bra till både kött och fisk. Även i sallad är det gott att strössla över med lite sumak.
Det här receptet är enkelt och går fort att få till även en vanlig vardag. Den passar bra att grilla både ute och i ugn, eller som jag gjorde stekte i stekpanna. Det är kul också med mat på pinne – glöm bara inte att blötlägga dem först om du ska grilla ute eller i ugnen! (Självklart kan du steka/grilla laxen hel om du inte vill skära den i bitar).
Förutom sumak är laxen också smaksatt med paprika och citronpeppar. Mycket mer än så behövs inte – förutom lite salt.
Till den här laxen passar både ris och potatis bra, goda tillbehör kan vara en kall yoghurtröra (prova irakisk jajeek!) och marinerad purjolök.
Ingredienser:
- laxfilé i bitar (cirka 1 filé per person)
- 1 msk salt
- 1 msk paprika
- 1 msk sumak
- 1 tsk citronpeppar
- 1 citron
- träpinnar/grillpinnar
Så här gör du:
- Blötlägg träpinnarna.
- Blanda samman alla kryddor utom sumak.
- Skär laxfilén i kuber och lägg ner i kryddblandningen.
- Skär citronen i tunna skivor.
- Trä upp kuberna och citronskivorna på en pinne.
- Strössla rikligt med sumak över.
- Grilla/stek i ugn eller i stekpanna.
* * *
Detta är inlägg #91 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.