Den irakiska biryanin är känd världen över. Det är en rätt baserad på ris som kan varieras genom att man antingen använder kött, kyckling, fisk, räkor och ägg – eller att man gör den helt vegetarisk. Ibland kan man få den serverad med en tomatsås bredvid.
Namnet biryani kommer från det persiska ordet ”beryan” som betyder friterad/rostad och det är inte ovanligt att man faktiskt friterar varje ingrediens förutom riset. Det här receptet är ganska fettsnålt förhållandevis eftersom enbart potatisen friterats.
Biryani är ett måste vid varje festligt tillfälle och den är lika uppskattad varje gång den serveras. Den doftar ljuvligt av kardemumma, kryddnejlika och kanel redan från starten.
Delar man kycklingbitarna förkortar man tillagningstiden jämfört med att man kokar en hel kyckling. Man kan också använda sig av kycklingfilé, själv tycker jag att det blir en godare smak om benen får vara med.
Vi brukar äta biryani tillsammans med en klick turkisk yoghurt och barnen tar gärna dadelsås och ringlar över. Biryani är en fröjd för öga och gom!
Ingredienser:
- 1 hel kyckling
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 noomi basrah (torkad lime)
- 2 lagerblad
- 3 msk biryanikrydda (gör egen eller köp färdigblandad i butik)
- ca 1,5 dl vermicelli (kort pasta)
- 1 dl pinjenötter eller mandlar
- 3-5 potatisar
- ca 2 dl grönsaksblandning (kan t ex vara ärtor, majs, paprika, morötter, blomkål – tänk på om du använder t ex morötter, då kan de behöva tillsättas med kycklingen för att bli mjuka)
- 1 dl russin (gula eller svarta)
- 5 dl ris
- salt
Så här gör du:
- Skölj riset noggrant och låt stå i kallt vatten i cirka 20 minuter.
- Dela kycklingen i 6-8 mindre bitar.
- Hacka lök och vitlök och lägg i en varm panna med lite olja, låt steka till löken blir mjuk och glansig. Lägg i 1 msk biryanikrydda och låt fräsa med någon minut.
- Salta kycklingbitarna och lägg ner i pannan. Bryn kycklingen runt om på alla sidor.
- Lägg ner lagerblad och noomi basrah (torkad lime) och häll på vatten så det täcker.
- Lägg på ett lock och låt sjuda i cirka 30-45 minuter. Kycklingen ska vara helt genomkokt. Ställ sedan pannan åt sidan.
- Ta en ny kastrull/stekpanna och häll i lite olja olja. Lägg ner vermicellin och stek så den får en fin brun färg, rör hela tiden så att de inte bränns. Häll på vatten och salt och låt koka till vermicellin är al dente. Sila av vattnet och ställ åt sidan.
- Rosta pinjenötterna (eller de skalade mandlarna) i en het och torr stekpanna.
- Tärna potatisen och fritera i olja till de får fin färg. Salta. Ta upp och ställ åt sidan.
- Under tiden potatisen friteras kan du koka riset. Häll rikligt med vatten i en stor kastrull och salta rejält. Lägg ner det avrunna riset och låt koka i cirka 5-10 minuter (känn på riset, det är klart när riset kan böjas utan att spricka och en liten hård kärna finns kvar). Häll av vattnet och skölj av med kallt vatten (det gör att det sista av stärkelsen försvinner).
- Lägg ner grönsakerna och russin i en gryta och låt allt bli varmt, lägg ner ris och ca 1–2 msk beryanikrydda. Rör om försiktigt så att kryddorna når överallt. Lägg på ett lock och låt stå på svag värme till riset är helt färdigt, cirka 10-15 minuter.
- Nu när kycklingen har svalnat kan du dra isär köttet, använd gärna händerna, det är lättast.
- Lägg sedan ner kycklingkött, potatis, vermicellin och pinjenötterna (eller mandeln) och blanda försiktigt. Pudra lite kanel över (inget måste). Nu kan grytan stå på ettan till det är dags att servera.
- Häll upp på ett stort fat och garnera med t ex persilja.
Jättegott tillsammans med turkisk yoghurt eller vanlig naturell. Dadelsås passar också bra till.
* * *
Detta är inlägg #88 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.
4 kommentarer