Bönris smaksatt med dill (timman bagila)

ris_dill_01Här kommer mitt recept på ris med bondbönor, smaksatt med dill och salt. Både vuxna och barn tycker om detta ris. Vi äter riset gärna tillsammans med fisk, exempelvis lax, men det är faktiskt gott att äta bara som det är. Riktiga gourmander äter riset med dadelsås och turkisk yoghurt.

Ingredienser (4-6 personer):
1 pkt frysta bondbönor (cirka 450 gram)
5 dl ris
1 lök
4–5 msk torkad dill (eller så mycket du gillar)
Olja
Salt

Tips: använd gärna kycklingbuljong istället för vatten, alternativt ha i en buljongtärning och låt koka med i riset. 

Så här gör du:

  1. Skölj riset noggrant och låt stå i kallt vatten gärna i en halvtimme.
  2. Tina bönorna och skala dem.
  3. Hacka löken och låt fräsa i lite olja i en kastrull. Häll av vattnet från riset och lägg riset i kastrullen och låt fräsa till riset känns klibbigt. Rör då och då för att känna efter.
  4. Lägg i bondbönorna, så mycket dill du önskar och häll sedan på med vatten till det täcker och någon centimeter över. Tillsätt salt och kycklingbuljontärningen och lägg på lock och låt koka på fyran till allt vatten kokat bort. Om man lyssnar på kastrullen kan man höra när vattnet är borta/nästa borta – då är det dags att sänka till ettan/tvåan och låt stå ytterligare 15–20 minuter. Sänker du till ettan kan du låta riset stå till det är dags att äta.
  5. Vänd riset försiktigt i kastrullen innan du lägger upp på fat för att servera.

Skölj riset noggrantSmaksätt med dillDillris med bondbönor

 

4 kommentarer

Lämna ett svar till Birgitta lidgren Avbryt

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*