Tepsi är en moussaka-liknande rätt och mycket omtyckt i hela Irak. Tepsi går att variera i det oändliga, genom kryddning, att utesluta kött eller använda kyckling. Eller bara byta ut grönsakerna mot andra man gillar. Det är omöjligt att misslyckas med tepsi!
En annan fördel med tepsi om du frågar mig är att man kan äta den med bröd istället för gaffel. Jag älskar mat man kan äta med händerna! Även om det ibland är lite bökigt och kladdigt så smakar det på något sätt godare. Att använda t ex tunnt bröd och fånga upp tepsi med eller att fylla ett pitabröd med rätten. Mums vad gott! Självklart kan man äta tepsi tillsammans med ris – till och med potatis passar bra om man bara utesluter den ingrediensen från tepsi.
Om du vill prova en tepsi gjord på kyckling finns ett recept här.
Ingredienser:
- ca 300 g köttfärs
- 3 stora potatisar
- 3 st lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 st aubergine
- 2 st tomater
- 2 st paprika
- 1 citron (kan uteslutas)
- olja till stekning
- salt och peppar
- 3 msk tomatpuré
- ca 5 dl hett vatten
- 1 tsk citronsyra eller saften från en citron
Så här gör du: