Kokt hel kyckling med festris

Hel kokt kycklingDetta är en favorit för hela familjen. Kycklingen får härliga smaker av kardemumma, vitlök och lime. Riset blir också otroligt gott eftersom det kokat i kycklingbuljong och tillsammans med sötman från löken och russinen får det en ljuvlig smak.

Börja med att skölja riset. När kycklingen är kokt är det dags att göra riset.

Ingredienser (4-6 portioner):
1 hel färsk eller tinad kyckling
3 pressade vitlöksklyftor
2 torkade lime
1 skalad lök
1 tsk kanel
2-3 kardemummakapslar
1 krm gurkmeja
1 buljongtärning (kyckling)
Salt
Vatten
Olja

Kycklingen tillagar du så här:

  1. Häll ett par matskedar olja i en stor kastrull, fräs kycklingen runt om på alla sidor. Pressa vitlöken över kycklingen, pudra med kanel och gurkmeja och låt fräsa ytterligare några minuter så kryddorna når hela kycklingen.
  2. Lägg i två torkade lime, en hel skalad lök, buljongtärningen och häll på kokande vatten tills det täcker kycklingen ordentligt. Låt koka en timme.
  3. Lyft ur kycklingen och lägg den i en ugnsäker form. Ringla lite olja över kycklingen och ställ in i ugnen på cirka 225 grader. Pensla kycklingen några gånger till den blir gyllenbrun runt om.

Ingredienser till riset:
5 dl ris
0,5 krm gurkmeja
2 msk matolja
1 liten lökskiva
1 krm kanel
1 msk salt
1 skivad lök
0,5 dl gula russin
0,5 dl vermicelli (krossad spagetti)

Riset tillagar du så här

  1. Skölj riset flera gånger så all stärkelse försvinner och vattnet är klart. Låt stå i kallt vatten minst en halvtimme.
  2. Häll lite olja i en kastrull och fräs vermicellin till den blir gyllenbrun. Rör ofta. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Häll lite mer olja i kastrullen och lägg i lökskivan. Låt löken fräsa till den blir svart och ta sedan upp den.
  4. Häll av vattnet och lägg riset i kastrullen och krydda sedan med gurkmeja. Rör runt så gurkmejan färgar allt ris och låt sedan riset fräsa till det ”klibbar” medan du rör runt.
  5. Lägg sedan i den stekta vermicellin och häll på buljongen från den kokta kycklingen och häll så det täcker riset och någon centimeter över. Lägg sedan på lock och låt koka på fyran till allt vatten kokat bort. Sänk sedan till ettan eller tvåan för att ångas klart på svag värme (cirka 15-20 minuter).
  6. Pudra riset med några kanelstänk och låt stå en stund. Om du lämnar riset på ettan kan du låta det stå till det är dags att äta.
  7. Under tiden steker du lökskivorna glansiga, lägg i russinen en liten stund men se upp så att de inte bränns.
  8. Rör om riset innan du lägger upp på fat. Lägg på russinblandningen på riset och servera.

Stek vermicellin gyllenbrunBlanda vermicellin med risetFräs lök och russin

 

Tips! Detta ris blir otroligt gott tillsammans med dadelsås och turkisk yoghurt. 

 

12 kommentarer

Lämna ett svar till Lisa Avbryt

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*