Biryani med kyckling (risrätt med kycklingbitar)

Biryani med kyckling

Här kommer en variant på biryani med kyckling. Det är roligt att laga biryani för det blir lite olika från gång till gång eftersom man kan variera innehållet så mycket. Den här gången blev det biryani med tärnad kycklingfilé.

Det är en fördel att steka alla delar separat tycker jag, därför kör jag två stekpannor parallellt så tar inte tillagningstiden så lång tid.

Ingredients

  • 5 dl ris (basmatiris)
  • 5 potatisar
  • 1 lök
  • 2 kycklingfiléer
  • 1,5 dl ärtor
  • 0,5 dl russin
  • 1 dl vermicelli (krossad spagetti)
  • Gurkmeja
  • Biryani-krydda (finns att köpa i större matbutiker eller i affärer med sortiment från mellanöstern eller varför inte göra din egen irakiska biryanikrydda)
  • Kanel
  • salt & peppar efter smak

(Du som inte har mandel-, jord- eller nötallergiker i familjen som jag har, rekommenderar jag att strö lite rostade cashew-nötter, mandel eller jordnötter över. Det blir pricken över ”i”:et).

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja riset noggrant och låt stå i minst tjugo minuter.
  2. Häll lite olja i en kastrull och lägg i riset, stänk på lite gurkmeja för färgens skull. Stek riset under omrörning till det blir lite ”sticky”. Häll på kokande vatten så det täcker och någon centimeter över. Salta och rör om. Låt koka på fyran till vattnet kokat bort. Krydda lite med kanel och lufta sedan riset med en gaffel och låt det stå på eftervärme och ångas klart.
  3. Under tiden riset kokas lägger du ärtorna i lite kallt vatten för att tinas. Russinen lägger du i lite varmt vatten så de blir mjuka.
  4. Tärna potatis och fritera i olja. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Ta en liten kastrull/stekpanna och häll i lite olja och stek vermicellin brun, rör hela tiden. Häll på vatten och lite salt och låt koka till den är al dente. Ta upp och låt rinna av. Blanda ner i riset.
  6. Tärna kycklingen. lägg i oljad stekpanna och krydda med biryani-krydda, kanel, salt och peppar.
  7. Ta upp kycklingen och lägg i ärtorna och låt steka någon minut på svag värme, sedan tillsätter du russinen och steker ytterligare några minuter.
  8. Lägg tillbaka kycklingen och potatisen och ha på lite mer biryani-krydda och blanda. Låt stå på eftervärme,
  9. Skiva löken och fräs i olja till den blir glansig.
  10. Blanda riset med kycklingblandningen, lägg lökringarna överst.

Servera med yoghurt, turkisk eller vanlig naturell passar lika bra. Testa att ringla lite dadelsås över!

Smaklig måltid!

2 kommentarer

Lämna ett svar till Lisa Avbryt

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*