Potatisgratäng på nytt vis – allt-i-ett-rätt & barnfavorit!

Köttfärs med potatis i ugn – allt-i-ett-rätt och barnfavoritDet här blev barnens favorit direkt! Jag gillar ju enkla rätter och gärna när det går hyfsat fort att få ihop något som smakar bra. Den här kan man dessutom få till ännu snabbare om man t ex har lite köttfärssås kvar från gårdagen som man blandar ut med lite vätska, t ex grädde och sedan kokar potatisen först. Då är det bara att varva köttfärs och potatis och sedan gratinera med lite ost i ugnen.

Ingredienser:
500 g färs, nöt eller lamm
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1  brk krossade tomater
1 brk creme fraiche (grädde funkar också)
3 msk chiliketchup
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
salt och svartpeppar
riven mozarella
ca 8-10 potatisar

Så här gör du: 

  1. Stek köttfärsen i lite smör eller olja tillsammans med finhackad lök och vitlök.
  2. Rör ner krossade tomater, creme fraiche, chiliketchup, smula ner köttbuljongen och häll i vattnet. Låt koka upp så allt blandas. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala potatis och skär i skivor.
  4. Smörj en form och lägg vartannat lager potatis och köttfärs. Avsluta med köttfärs och lägg lite riven mozarella överst. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.

* * *
Detta är inlägg #53 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna gärna en kommentar :)