Baklava-recept för dig som är nötallergiker

Baklava för nötallergikerVi har en dotter som är nötallergiker. Hon kan sällan äta kakor och bullar och nu till Eid (islamisk högtid) så bjuds det bland annat på baklava i de flesta muslimska hem. Den här gången lovade jag att jag skulle göra baklava utan nötter!

Grundreceptet är i princip detsamma som vanlig baklava med skillnaden att jag har valt fin mannagryn smaksatt med vanilj som fyllning.

Ingredienser till en plåt:
1 pkt filodeg
350 g ghee eller vanligt smör

Fyllning: 
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde (kan uteslutas men du tar då 6 dl mjölk istället)
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1-1,5 dl finmald mannagryn

Sirap
2 dl vatten
0,5 dl socker
1 kanelstång
rivet skal från en citron
rivet skal från en apelsin
2 msk honung

På bilderna nedan har jag gjort en liten sats – cirka 1/3 av receptet ovan. 
Baklava för nötallergikerBaklava för nötallergikerBaklava för nötallergiker

Så här gör du: 

  1. Sätt på ugnen på 180 grader och låt filodegen tina om du har haft den i frysen – låt den ligga kvar i förpackningen så att filobladen inte torkar eller lägg en fuktad kökshandduk över.
  2. Gör i ordning fyllningen först. Blanda mjölk, grädde, socker och salt och låt koka upp. Häll sedan i mannagrynen, lite i taget, till det börjar tjockna, låt sjuda någon minut på svag värme under omrörning.
  3. Smält smöret och pensla plåten. Lägg på 2 blad filodeg och pensla med smör, repetera 4-5 gånger.
  4. Bred ut fyllningen och lägg på 2 nya blad filodeg och pensla, repetera 3-4 gånger.
  5. Skär sedan ut lagom stora portionsbitar med vass kniv och ställ sedan in i ugnen i cirka 40-45 minuter. Baklavan ska få en fin ljusbrun färg.
  6. Under tiden kan du koka ihop sirapen. Blanda ihop alla ingredienser i en liten kastrull och låt koka upp till sockret har löst sig. Låt sedan stå och svalna till baklavan är färdig att tas ut.
  7. När baklavan är färdig, ta ut den och häll genast över sirapen i skårorna och låt stå och dra minst 1 timme, gärna över natten till nästa dag. Se till bara att baklavan svalnat innan du serverar den.

Lycka till!

 

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*