Vi har en dotter som är nötallergiker. Hon kan sällan äta kakor och bullar och nu till Eid (islamisk högtid) så bjuds det bland annat på baklava i de flesta muslimska hem. Den här gången lovade jag att jag skulle göra baklava utan nötter!
Grundreceptet är i princip detsamma som vanlig baklava med skillnaden att jag har valt fin mannagryn smaksatt med vanilj som fyllning.
Ingredienser till en plåt:
1 pkt filodeg
350 g ghee eller vanligt smör
Fyllning:
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde (kan uteslutas men du tar då 6 dl mjölk istället)
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1-1,5 dl finmald mannagryn
Sirap
2 dl vatten
0,5 dl socker
1 kanelstång
rivet skal från en citron
rivet skal från en apelsin
2 msk honung
På bilderna nedan har jag gjort en liten sats – cirka 1/3 av receptet ovan.
Så här gör du:
- Sätt på ugnen på 180 grader och låt filodegen tina om du har haft den i frysen – låt den ligga kvar i förpackningen så att filobladen inte torkar eller lägg en fuktad kökshandduk över.
- Gör i ordning fyllningen först. Blanda mjölk, grädde, socker och salt och låt koka upp. Häll sedan i mannagrynen, lite i taget, till det börjar tjockna, låt sjuda någon minut på svag värme under omrörning.
- Smält smöret och pensla plåten. Lägg på 2 blad filodeg och pensla med smör, repetera 4-5 gånger.
- Bred ut fyllningen och lägg på 2 nya blad filodeg och pensla, repetera 3-4 gånger.
- Skär sedan ut lagom stora portionsbitar med vass kniv och ställ sedan in i ugnen i cirka 40-45 minuter. Baklavan ska få en fin ljusbrun färg.
- Under tiden kan du koka ihop sirapen. Blanda ihop alla ingredienser i en liten kastrull och låt koka upp till sockret har löst sig. Låt sedan stå och svalna till baklavan är färdig att tas ut.
- När baklavan är färdig, ta ut den och häll genast över sirapen i skårorna och låt stå och dra minst 1 timme, gärna över natten till nästa dag. Se till bara att baklavan svalnat innan du serverar den.
Lycka till!
3 kommentarer