Böngryta med kyckling (fasolie)

Fasoliegryta med kycklingDen här rätten tycker jag passar extra bra vintertid, särskilt om man tillsätter lite röd chili.

Fasolie, som rätten kallas för på arabiska, kan göras på röda, vita eller gröna bönor. Här har jag använt mig av den vita sorten. När jag planerar för Fasolie brukar jag koka alla bönor i påsen och sedan frysa in lagom stora grytportioner, då går det snabbt att laga middag ifall Fasolie-suget plötsligt sätter in. I förkoket av bönorna fyller jag en gryta med vatten, 1 msk salt och 6-8 hela vitlökar och så får det koka till bönorna är mjuka.

Ingredienser cirka 6 personer:
6-10 dl vita förkokta bönor (beror på hur mycket man gillar bönor)
1 kyckling delad i 6 bitar eller 1 kycklinglår/person
1 gul hackad lök
4 hackade vitlöksklyftor
1 kycklingbuljong (kan uteslutas)
1 tsk koriander
0,5 tsk kanel
1,5 msk salt
5 msk tomatpuré
1 stänk citronsyra
Vatten

Så här gör du:

  1. Stek hackad vitlök och lök glansig i lite olja. Blanda i kycklingdelarna och krydda med hälften av saltet, peppar, kanel och koriander. Låt fräsa så kycklingen svettas och får lite färg, cirka 5 minuter
  2. Tillsätt tomatpuré och blanda om i grytan och fräs vidare i ett par minuter. Häll sedan på med vatten så det täcker och når cirka 5 cm ovanför kycklingen och lägg i kycklingbuljongtärningen och resten av saltet. Låt koka sakta till kycklingen är nästan klar, cirka 30 minuter.
  3. Lägg i bönorna, blanda och låt sakta koka till kycklingen är helt färdig, cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt citronsyran (ett stänk betyder en liten nypa, bara några korn).

Servera med ris och en sallad.

Smaklig måltid!

 

2 kommentarer

  1. ”När jag planerar för Fasolie brukar jag koka alla bönor i påsen och sedan frysa in lagom stora grytportioner, då går det snabbt att laga middag ifall Fasolie-suget plötsligt sätter in”

    Tack för detta tips, nu gör jag fasolya mycket snabbare och godare .

    • Vad roligt Isra! Ett annat bra tips är att lägga tomatpuré i ett isblocksfack, varje fack är ungefär en matsked. Perfekt och enkelt att ”dosera” vid matlagning. 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*