Enklaste sättet att laga basmatiris

 

Så här lagar du till ett basmatiris till vardags

Ris är en huvudingrediens i det irakiska köket och vanligast är nog basmatiriset. Man serverar ris i princip till alla måltider utom frukost. Potatis och pasta är inte så vanligt på menyn.

I Irak odlas flera sorters ris; basmatiris, kurdiskt ris och ett ris som kallas för Anbar. Anbar är ett väldoftande, rundkornigt ris och har en kärna som ger ett ljuvligt tuggmotstånd och är ett av de godaste ris jag smakat.

Skölj riset noggrantMånga säger att det är svårt att koka ris men det tycker inte jag. Hemligheten med att lyckas med riskoket är att först skölja riset noggrant, och sedan låta riset stå i kallt vatten i minst en halvtimme. Genom att göra detta försvinner mycket av stärkelsen från riset och gör riset så där härligt fluffigt.

Det finns många sätt att tillaga ris. Man kan koka det ungefär som pasta och hälla bort vatten, eller först steka riset i olja i en kastrull eller till exempel ställa in en form med ris, vatten och kryddor i ugnen. Ris kan smaksättas på många sätt, t ex skivad rostad mandel, russin, stekt lök, berberis, saffran, dill, kokos, vitlök mm mm.

Vilket märke av basmatiris ska man välja då?

Det finns flera bra basmatiris-märken och det är för många en smaksak vilket man gillar bäst, men tre märken som är helt ok för ett vardagsris är t ex Mahmood, Qibbla Basmati och Star Gate India. Man får testa sig lite fram vad man gillar bäst och det ris som passar ens matlagningssätt.

Här kommer ett recept som jag ofta lagar ris till vardags. Vill du prova ett festligare ris rekommenderar jag att prova ”polo”-ris på persiskt vis.

Ingredienser lagom för fyra:

  • 5 dl ris
  • några stänk gurkmeja (ju mer gurkmeja desto gulare ris)
  • 2 msk matolja
  • 1 liten lökskiva
  • 1 tsk -0,5 msk salt (salta efter eget tycke)

Så här gör du:

  1. Skölj riset flera gånger så all stärkelse försvinner och vattnet är klart. Låt stå i kallt vatten minst en halvtimme.
  2. Häll oljan i en kastrull och lägg i lökskivan. Sänk plattan till fyran. Låt löken fräsa till den blir svart och ta sedan upp den.
  3. Häll av vattnet och lägg riset i kastrullen och krydda sedan med gurkmeja. Rör runt så gurkmejan färgar allt ris och låt sedan riset fräsa till det känns som att det ”klibbar” ihop medan du rör runt.
  4. Häll på kokande vatten så det täcker riset och någon centimeter över. Häll på saltet och rör om. Lägg sedan på lock och låt koka på fyran till allt vatten kokat bort. Sänk sedan till ettan eller tvåan för att låta riset ångas klart på svag värme (cirka 15–20 minuter). Om du lämnar riset på ettan kan du låta det stå till det är dags att äta.

Smaklig spis!

 

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*