Falafel a’la Johanna

Falafel a'la JohannaDet här receptet kommer från en bekant på Facebook – Johanna – och jag har fått tillåtelse att sprida det vidare. Receptet ger en stor sats och sedan jag själv testade detta för tre månader sedan har jag fortfarande kvar falafel-deg i frysen. Det fungerar jättebra att frysa och perfekt att ta fram portionspåsar när suget kommer. Receptet skiljer sig lite från traditionella falafel därför att det innehåller både kikärtor och bondbönor

Ingredienser:
4 st stora lökar
2 hela vitlökar (inte 2 klyftor)
1 stor bunt bladpersilja (ni som har gjort mycket tabbouli fattar hur mycket bladpersilja det handlar om)
1 kg kikartor
1 kg bondbonor
MASSOR med torkade eller färska kryddor: mynta, spiskummin, koriander, 7-kryddor, salt och peppar (”Ös på bara!” var instruktionen från Johanna)
Olivolja

Så här gör du: 

  1. Blötlägg kikärtorna och bondbönorna i ett dygn, byt vattnet några gånger.
  2. Mal allt i en köttkvarn (det går bra med matberedare också men tar lite längre tid).
  3. Lägg i kryddorna och olivolja och blanda ordentligt.
  4. Ta önskad mängd och frys i påse.

Falafel a'la Johannabild 2

När du blir sugen på falafel tar du fram det några timmar innan du ska använda det. Du kan tillsätta en tsk bikarbonat eller bakpulver som gör att smeten håller ihop (jag använde kikärtsmjöl och det gick perfekt).

Lycka till!

 

Lämna gärna en kommentar :)