Irakisk kebab

KebabDet finns en mängd varianter på kebab, strimlad, som små tunna biffar och kungen av kebab – Shish Kebab. Det är en av mina favoriträtter och alltid en given beställning när vi besöker någon grill som har shish kebab på menyn. Äta kolgrillad shish kebab med tannourbröd är en upplevelse.

Det här receptet är inte shish kebab utan mer som tunna biffar – inspirerat av svärmor som lagar väldigt god kebab. Hennes blir lite krispiga, men aldrig hårda, och har en väldigt fin och spännande smak. Någon gång ska jag försöka lirka ur henne receptet. Till dess får ni hålla till godo med mitt egenkomponerade.

Ingredienser (cirka 4 pers):
500 gr finmalen lamm- eller nötfärs (lammfärs är godast)
1 finhackad stor lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl hackad storbladig persilja
0,5 tsk kanel
1 msk sju kryddor
0,5 krm citronsyra eller 1 tsk torkad lime
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 – 1 dl mjöl

Så här gör du: 

  1. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av och tillsätt mer mjöl om färsblandningen känns för lös.
  2. Fukta händerna och ta en klutt färs och forma till avlånga, tunna biffar. De ska vara riktigt tunna, nästan så de går sönder. Använd ”kudden” under tummen att platta till biffen i handflatan.
  3. Fritera i olja på båda sidor. (Du kan också tillreda kebaben i ugnen på 220 grader i cirka 15-20 minuter. Placera kebaben på bakplåtspapper och vänd när ovansidan fått färg och låt det gå klart).
  4. Lägg upp på papper och låt fettet rinna av.

Servera med strimlad lök, sallad, storbladig persilja, torchi och pitabröd. En god vitlökssås passar också väldigt bra – eller prova gärna tahinisåsen till – det blir riktigt gott!

Lycka till!

4 kommentarer

  1. låter smarrigt. men vad är ”sju kryddor” för sorts krydda?

    • Hej! Sju kryddor är en blandning svartpeppar, paprika, kummin, koriander, kryddnejlikor, muskot och kanel. Färdigblandad krydda finns att köpa i alla butiker med sortiment från mellanöstern, men du hittar den också på Hemköp, Ica och Konsum – märke ”Gröna Bladet” eller ”Yekan” som säljer de färdigblandade. Vill du blanda ihop Sju kryddor själv, kan du titta på receptet här i min blogg >> http://irakiskmat.se/sju-kryddor-mellanosterns-vanligaste-krydda/

  2. Hej
    Jag under om jag inte har persilja hemma kan jag byta ut det till något annat eller går det att bara inte tillägga den?

Lämna gärna en kommentar :)