Irakisk pyttipanna

Irakisk pyttipannaHär kommer ett recept på en irakisk variant av vår svenska pyttipanna. De är väldigt lika till utseende, kött, potatis och lök skuret i kuber som man sedan steker. Det som gör rätten irakisk är kryddningen förstås, men den stora skillnaden är att man tillsätter stekta tomater. Tomaterna ger en härlig sur/söt-smak till det hela. Rätten passar perfekt att ätas tillsammans med pitabröd och hummus men funkar lika bra med våra svenska inlagda rödbetor. Barnen väljer gärna ketchup till detta.

Ingredienser (cirka 4 personer:)
300-400 gram högrev tärnad i små bitar
1 hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
3 hackade tomater
1 msk tomatpuré
5 tärnade potatisar i småbitar (du kan antingen koka eller fritera potatisen, koka går fortfast)
salt
peppar
sju kryddor
torkad lime

Irakisk pyttipannaSå här gör du: 

  1. Skär köttet i tärningar och låt dem småputtra i en stekpanna tillsammans med lite vatten. När nästan allt vatten är borta häller du i ett par matskedar olja, lök och vitlök. Krydda med salt, peppar, sju kryddor och torkad lime. Låt fräsa till köttet är färdigt.
  2. Under tiden kokar (eller friterar i egen stekpanna) du potatisen i saltat vatten och ställer sedan för att svalna.
  3. De hackade tomaterna steker du i olja i egen stekpanna, rör då och då. När allt vatten är borta kan du tillsätta tomatpuré och låta det steka ytterligare några minuter för att gotta ihop sig. Se upp så det inte bränner vid.
  4. Blanda sedan kött och tomatröra, låt stekas till smakerna går in i varandra. Tillsätt sedan potatisen, blanda försiktigt och låt allt bli varmt och häll upp på fat.

Servera med pitabröd och hummus (eller på svenskt vis med inlagda rödbetsskivor).

Smaklig måltid!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*