Irakiska dolma (fyllda grönsaker)

Irakisk dolmaHär kommer recept på dolma med fyllda grönsaker. Jag har använt zucchini, aubergine, lök och paprika. Jag provade också en färdig blandning med kryddor som heter just Dolma som jag hittade i vår lilla butik där vi bor. Blandningen består av kryddpeppar, svartpeppar, spiskummin, muskotnöt och vitpeppar. Det blev lite annorlunda smak mot vad jag är van vid, men det blev väldigt, väldigt gott.

Ingredienser (ca 4-6 personer:
5 dl ris
3 st hackade salladslökar
5 st hackade vitlökar
300 gr lammfärs
3 msk torkad mynta
1 dl hackad persilja
1-2 potatisar att ha i botten av kastrullen

DolmakryddaAtt krydda med:
0,5 msk svartpeppar
1,5-2 msk salt
2 tsk kanel
3 msk dolmakrydda
2 msk granatäppeljuice
1 pressad citron
0,5 dl olivolja

Sås
2 msk tomatpuré
1 dl olivolja
Salt
Peppar

Grönsaker att fylla:
2 st paprikor (röda, gula eller gröna)
4 st små aubergine
4 st lökar
4 st mindre ljusgröna zuchhini (de här är lite ljusare än de mörkt gröna som också normalt är större)

Så här gör du: 

  1. Skölj riset noga och väl och låt stå cirka 20 minuter, gärna längre.
  2. Blanda köttfärs, den hackade löken, köttfärsen, mynta och persilja. Häll i kryddorna och oljan och blanda väl. Smaka gärna av, det ska smaka ”för mycket” av kryddorna, gör det inte det behöver du krydda mer.
  3. Skär potatisen/erna i cirka 1 cm skivor och fyll botten av en kastrull.
  4. Skala lökarna och låt dem koka cirka 5 minuter och lägg sedan i kallt vatten för att svalna.
  5. Skär av toppen på grönsakerna så att du får ett lock att ha senare. Gröp ur zucchinin och auberginen. Fyll varje grönsak med risblandningen. Lägg på locket och lägg i kastrullen ovanpå potatisen. Löken skär du ett snitt i och tar varje löklager och lägger lite fyllning i och rullar ihop så skalet överlappar fyllningen. Det är lite knepigt, men det viktigaste är att lägga grönsakerna tätt, tätt i kastrullen så att de inte öppnar upp sig under kokningen. En del brukar ställa de fyllda grönsakerna rakt upp, den här gången fick de ligga ner, så att de hjälptes åt att hålla ihop lock och öppningar.
  6. Rör ut tomatpurén och saltet med lite hett vatten – se till att inga klumpar av tomatpurén finns kvar. Häll sedan såsen över dolman och häll sedan olivoljan över. Häll på kokande vatten till det täcker. Lägg på ett fat/tyngd så att dolman ligger kvar och inte öppnar sig under kokningen. På med lock och låt koka på fyran i cirka 45-60 minuter. När vattnet kokat bort kan man låta dolman stå på ettan och ”gosa” till sig till det är dags att äta.

Dolma i kastrullLock och tyngdDolma, fyllda grönsaker

Vi äter detta som det är och använder pitabröd istället för gaffel.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*