Kanelbullar – allas favorit!

Mycket goda kanelbullarKanelbullar är inte irakiskt, inte heller från mellanöstern utan stammar från Nordamerika och norra Europa. Bullen hittade hit på 1920-talet och har sedan dess varit en vanlig syn på våra svenska kafferep. Förr fick man betala 10 öre styck och idag säljs den för runt 15:-.*

För 15 år sedan instiftades Kanelbullens dag av svenska Hembakningsrådet och numera är 4 oktober i almanackan markerad med en kanelbulle.

Här kommer mitt enkla, men väldigt goda recept på kanelbullar. Och har du inga formar hemma – använd sockerkaksformen – det går utmärkt!

Ingredienser cirka 25 bullar:
2 dl strösocker
12 dl mjöl
0,5 tsk salt
0,5 msk kardemumma
5 dl mjölk
125 g smör
1 pkt jäst (färsk eller torr spelar ingen roll)

Fyllningens ingredienser: 
100 g smör
1 dl strösocker
3 tsk kanel

Ägg för pensling
Garnera med pärlsocker

Så här gör du: 

  1. Blanda ihop alla torra ingredienserna.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och låt den bli fingervarm. Smula i/häll i jästen och rör ut.
  3. Häll sedan vätskan över mjölblandningen och låt gå i matberedare i 5 minuter (eller knåda för hand samman en deg).
  4. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  5. Under tiden gör du fyllningen och blandar ingredienserna noggrant.
  6. Ta ut degen och forma till den lite och dela degen i två delar och kavla ut. Smeta ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop till en avlång rulle. Skär ut bullar och lägg i en sockerkaksform med snittet uppåt.
  7. Låt stå och jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
  9. Grädda i ugn på på cirka 220 grader i cirka 12-15 minuter. Om du gör kakan i sockerkaksform, tänk på att tillagningstiden blir längre och du kanske får se över gradantalet, alternativt sänka värmen något.

Lycka till och hoppas det smakar!

 

* Källa: wikipedia.se och Kanelbullensdag.se

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*