Kanelbullar är inte irakiskt, inte heller från mellanöstern utan stammar från Nordamerika och norra Europa. Bullen hittade hit på 1920-talet och har sedan dess varit en vanlig syn på våra svenska kafferep. Förr fick man betala 10 öre styck och idag säljs den för runt 15:-.*
För 15 år sedan instiftades Kanelbullens dag av svenska Hembakningsrådet och numera är 4 oktober i almanackan markerad med en kanelbulle.
Här kommer mitt enkla, men väldigt goda recept på kanelbullar. Och har du inga formar hemma – använd sockerkaksformen – det går utmärkt!
Ingredienser cirka 25 bullar:
2 dl strösocker
12 dl mjöl
0,5 tsk salt
0,5 msk kardemumma
5 dl mjölk
125 g smör
1 pkt jäst (färsk eller torr spelar ingen roll)
Fyllningens ingredienser:
100 g smör
1 dl strösocker
3 tsk kanel
Ägg för pensling
Garnera med pärlsocker
Så här gör du:
- Blanda ihop alla torra ingredienserna.
- Smält smöret, häll i mjölken och låt den bli fingervarm. Smula i/häll i jästen och rör ut.
- Häll sedan vätskan över mjölblandningen och låt gå i matberedare i 5 minuter (eller knåda för hand samman en deg).
- Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Under tiden gör du fyllningen och blandar ingredienserna noggrant.
- Ta ut degen och forma till den lite och dela degen i två delar och kavla ut. Smeta ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop till en avlång rulle. Skär ut bullar och lägg i en sockerkaksform med snittet uppåt.
- Låt stå och jäsa ytterligare 30 minuter.
- Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
- Grädda i ugn på på cirka 220 grader i cirka 12-15 minuter. Om du gör kakan i sockerkaksform, tänk på att tillagningstiden blir längre och du kanske får se över gradantalet, alternativt sänka värmen något.
Lycka till och hoppas det smakar!
* Källa: wikipedia.se och Kanelbullensdag.se
3 kommentarer