Krämig baba ganoush (baba ganouj)– en av de bästa mezerätterna!

Baba ganoush, baba ganouj

Baba ganoush är en populär dipp-rätt som gärna serveras som en aptitretare. Huvudingrediensen i en baba ganoush är aubergine som grillas och sedan smaksätts med olika örter, kryddor och smaker. Många tillsätter gärna tahini, citron eller granatäppeljuice – jag har i allt!

Enligt boken The Oxford English Dictionary betyder ”baba” och ”ganoush” (som är arabiska) ”pappa” och ”skämma bort” och eftersom det sägs att rätten uppfanns i ett harem så skulle man kunna anta att den ”bortskämda pappan” var en sultan i nämnda harem.

Den här populära meze-rätten serveras i hela mellanöstern, men är också vanlig i Italien och Grekland. Förutom att den är supergod till att doppa bröd i passar den också perfekt till exempelvis grillat kött.

Ingredienser:

 • 1-2 aubergine (medelstora)
 • 0,5-0,75 dl tahini
 • 1-3 vitlöksklyftor (jag tog 1)
 • 0,5-1 pressad citron
 • 1 nypa spiskummin
 • 1 tsk granatäppeljuice (kan uteslutas)
 • finhackad persilja
 • salt

Så här gör du:

 1. Picka auberginerna med en gaffel och grilla sedan auberginen i ugnen i cirka 45 minuter på 200 grader. Vänd dem gärna efter halva tiden.
 2. Ta ut och låt dem svalna något så du kan hantera dem. När de svalnat kan du skära en skåra i varje och sedan gröpa ur köttet med sked.
 3. Mixa sedan aubergine, vitlök, tahini, citronsaft, granatäppeljuice och spiskummin.
 4. Smaka av med salt, citron och tahini.
 5. Finhacka persilja och använd antingen som garnering eller blanda samman med baba gabanoushen.

* * *
Detta är inlägg #99 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

3 kommentarer

 1. Grilla aubergine på spisen så smakar den mycket godare.
  Tillsätt till receptet 1/2dl naturell yoghurt och 1/2 fin hackad tomat så kommer den att smaka mycket godare. För er som tycker om starka mat så brukar jag fin hacka en lite bit grön chili till.

  • Hej Samar! Det låter jättegott! Och lite hetta i är aldrig fel. 🙂 Krävs det att man har en gasugn för att grilla på spisen eller funkar det på vanliga svarta plattor?

 2. För att grilla auberginerna , krävs det öppet eld för att få det riktiga smaken men det går också i vanlig ugn.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*