Baba ganoush är en populär dipp-rätt som gärna serveras som en aptitretare. Huvudingrediensen i en baba ganoush är aubergine som grillas och sedan smaksätts med olika örter, kryddor och smaker. Många tillsätter gärna tahini, citron eller granatäppeljuice – jag har i allt!
Enligt boken The Oxford English Dictionary betyder ”baba” och ”ganoush” (som är arabiska) ”pappa” och ”skämma bort” och eftersom det sägs att rätten uppfanns i ett harem så skulle man kunna anta att den ”bortskämda pappan” var en sultan i nämnda harem.
Den här populära meze-rätten serveras i hela mellanöstern, men är också vanlig i Italien och Grekland. Förutom att den är supergod till att doppa bröd i passar den också perfekt till exempelvis grillat kött.
Ingredienser:
- 1-2 aubergine (medelstora)
- 0,5-0,75 dl tahini
- 1-3 vitlöksklyftor (jag tog 1)
- 0,5-1 pressad citron
- 1 nypa spiskummin
- 1 tsk granatäppeljuice (kan uteslutas)
- finhackad persilja
- salt
Så här gör du:
- Picka auberginerna med en gaffel och grilla sedan auberginen i ugnen i cirka 45 minuter på 200 grader. Vänd dem gärna efter halva tiden.
- Ta ut och låt dem svalna något så du kan hantera dem. När de svalnat kan du skära en skåra i varje och sedan gröpa ur köttet med sked.
- Mixa sedan aubergine, vitlök, tahini, citronsaft, granatäppeljuice och spiskummin.
- Smaka av med salt, citron och tahini.
- Finhacka persilja och använd antingen som garnering eller blanda samman med baba gabanoushen.
* * *
Detta är inlägg #99 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.
3 kommentarer