Kubbe i klar buljong (kubbet hamed) av bulgur

KobbeKubbe är en väldigt populär rätt världen över och kommer usprungligen från norra Irak. Därifrån har den vandrat ut till länder som Israel, Turkiet och nu ända bort till Sverige. 😉

Den israeliska kubben verkar oftare vara gjord av mannagryn medan man i Irak oftare gör den på bulgur eller ris.

Idag har jag lagat kubbet hamed för första gången och passade då på att pröva både deg av bulgur och av mannagryn och tycker nog att bulgur-varianten är något godare än den som är gjord på mannagryn. (I det här receptet hittar ni bulgur-varianten).

Som stressad småbarnsmamma har jag inte gjort såsen/buljongen från grunden utan ”fuskat” och använt kycklingbuljongtärningar. Så jag kan intyga att det funkar men är alldeles säkert godare med ”riktig” buljong. Nå, det får bli till nästa gång. (I originalrecept på kubbe hamed används tomat, men eftersom den ingrediensen saknades i mitt skåp får ni här ett recept utan).

Kubbedeg på bulgur (ca 4 personer):
5 dl bulgur (finkornig)
2,5 dl mannagryn
salt och peppar
5 dl hett vatten

Så här gör du:
Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör om. Häll i det heta vattnet och rör om ytterligare. Låt stå och dra cirka 15 minuter. Mixa sedan allt och tillsätt i en stråle mer hett vatten (om det behövs) till det bildas en hållbar deg. Knåda runt en stund. Gör äggstora bollar och använd händerna till att platta till bollen i handflatan och lägg sedan 1 msk fyllning – vik sedan upp kanterna och forma till ett tefat.

Fyllning till kubbe:
300 g köttfärs
1 finhackad lök
1,5 tsk sju kryddor
1 krm kanel
1 msk salt
1 tsk peppar
2 msk pinjenötter
0,5 dl hackad persilja
olja till stekning

Så här gör du:
Stek löken och köttfärsen i lite olja till färsen blir brynt, krydda och låt fräsa en stund till så smakerna sätter sig. Blanda ner pinjenötter och persiljan och rör runt. Ställ sedan undan för att svalna.

Kycklingbuljong
1,5 dl vatten
3 st kycklingbuljongtärningar
saften av 2 citroner
salt efter smak
persilja till garnering

Så här gör du:
Lägg allt i en kastrull och låt koka upp. Lägg ner kobbarna och låt koka 3-4 minuter. Häll upp på fat och servera.

Äts tillsammans med bröd och sallad.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*