Laxpudding, en favorit för hela familjen

Härlig laxpuddingDet här är en klassisk svensk rätt och från början en resträtt. En liten bit lax räckte för att ge smak till en hel familj med hjälp av lite potatis. Idag känns den som en ganska lyxig rätt, den är mycket god men kanske lite väl fet för att ätas varje vecka. Alla i vår familj gillar den. Att den är enkel att tillaga gör ju inte saken precis sämre.

Ingredienser (cirka 6 personer):
500 g färsk lax
ca 20 st skivade kokta potatisar (av fast sort)
5 st ägg
5 dl grädde (jag brukar ta hälften vispgrädde/hälften mellangrädde)
2 dl hackad dill (torkad eller färsk går lika bra)
salt och peppar efter smak
ca 100 g smör

Så här gör du: 

  1. Nu kan du välja att antingen koka potatisen hel, låta den svalna och sedan skära i ca 0,5 cm tjocka skivor eller så kan du skära potatisen i skivor först och sedan koka saltat vatten. (vilket ger en kortare tillagningstid).
  2. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
  3. Smörj en form. Varva sedan potatis, små bitar av lax och dill, salta och peppra på potatisen. Låt första och sista lagret vara potatis.
  4. Häll över äggröran och ställ in formen i ugnen på cirka 200 grader i 45 minuter, till äggstanningen stelnat och potatisen fått fin färg.
  5. Under tiden smälter smöret som du sedan ringlar över laxpuddingen strax innan det serveras.

Smaklig måltid!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*