Maklouba

Maklouba, upp-och-nerMaklouba, maqluba, makloubeh, magluba, maqluba‚ kärt barn har många namn och så även denna rätt; ”Upp och ner” – vilket är den svenska översättningen.

Maklouba är ytterligare en gammal rätt från Mellanöstern. Rätten består av kött, ris och friterade grönsaker som kokar i buljong i kastrull. När ingredienserna kokat klart vänder man helt sonika kastrullen upp och ner på ett fat och profetian blir uppfylld! 😀

Rätten kan varieras med innehållet, t ex tomat, potatis, lamm eller kyckling. Är man duktig kan man få till riktigt vackra Maklouba genom att lägga mönster och olika lager i kastrullen. Jag är fortfarande ganska ny på detta och behöver öva mer som ni ser på bilden. Hela familjen intygar dock att det smakade väldigt gott.

Ingredienser (ca 4 pers):
1 kycklingklubba per person
1 gul lök
2 lagerblad
2 msk salt
2 torkad lime
1 krm gurkmeja
1 krm kanel
1 st kycklingbuljong

5 dl ris
2 st aubergine
1 st blomkålshuvud
4 vitlöksklyftor

Så här gör du: 

  1. Skölj riset noggrant och låt det stå medan du förbereder det övriga.
  2. Stek kycklingklubborna i lite olja i en stor kastrull. Krydda med salt, gurkmeja och kanel. Låt kycklingklubborna få färg runt om.
  3. Lägg i en delad lök, lagerblad, torkade limen och buljongtärningen och fyll på med vatten till det täcker. Låt koka cirka 40 minuter eller till kycklingen är klar.
  4. Under tiden skalar och skär du auberginen i cm-tjocka skivor och sedan saltar skivorna och låt stå cirka 10 minuter.
  5. Under tiden sköljer du blomkålshuvudet och delar i små buketter och sedan fritera dem i olja.
  6. Aubergineskivorna torkas av innan du steker dem i olja och låt både dom och blomkålshuvuden ligga på hushållspapper för att bli av med fett.
  7. När kycklingen är klar är det dags att bygga din maklouba. Lägg aubergineskivor och blomkål i mönster i botten, sedan i med kycklingen och fördela vitlöksklyftorna ovanpå. Täck sedan allt med ris och fyll på via en sil (så slipper du lökbitar och annat) med buljongen av kycklingen. Häll på så det täcker strax över riset. På med lock och låt koka på fyran i cirka 20 minuter eller till vattnet kokat bort. Dra ner temperaturen till tvåan och låt stå till riset är färdigångat, cirka 20 minuter till.
  8. Dra av kastrullen från plattan och låt stå gärna en kvart.
  9. Ta ett vackert fat och lägg som lock och vänd hela grytan med fatet upp och ner fort. Skaka försiktigt på kastrullen så det släpper och lyft sakta och – voila!

Äts med sallad och naturell yoghurt.

Smaklig måltid!

Maklouba, upp-och-nerMaklouba, upp-och-nerMaklouba, upp-och-ner

Maklouba, upp-och-ner

6 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*