Ramadan mubarak! (Välsignade Ramadan)

Bryta fastan med dadlar Grattis till alla ni som fastar! Må Allah acceptera er fasta, alla era goda gärningar och dyrkan som kommer från er.

För er som inte känner till Ramadan eller inte riktigt vet vad det är så är det den nionde månaden i den islamiska kalendern Hijra. Ramadan är en helig fastemånad som är en av islams fem pelare. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka och ha sexuell samvaro, från soluppgång till solnedgång.

Många tror att Ramadan handlar till största del om att avstå från mat och sedan den mat man intar när man väl bryter fastan (kallas för iftār). Men Ramadan handlar om så mycket mer än bara mat.

Ramadan är en tid för att ägna sig åt gudomlig dyrkan, att försöka uppnå en högre grad av andlighet och eftertänksamhet och att vara god mot andra.

Vanligtvis bryter man fastan med dadlar och mjölk eller vatten att dricka.

Vi brukar äta dadlar tillsammans med tahina (en sesampasta). Man doppar dadeln i såsen (se översta bilden) och stoppar i munnen.

Turkisk yoghurt passar också bra till dadlar. Man gör på samma sätt, doppar dadeln i yoghurten och stoppar i munnen. Extra gott är om man ringlat lite god olivolja över.

Dadlar med turkisk yoghurt

Det finns många fler sätt. Man kan fylla dadlarna t ex med valnötter men också ta ur kärnan och steka dadlarna i lite smör eller olja. Det blir en härligt knäckig smak av det.

Har du tips på fler sätt att äta dadlar får du gärna höra av dig. Vi älskar dadlar i vår familj!

* * *
Detta är inlägg #18 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*