Tom Kha Gai – thailändsk favoritsoppa

Tom kha ga soppa

Den här soppen är helt fantastisk. Den är salt och sur och känns otroligt fräsch. En fördel är att man kan tillsätta vad man vill i soppan. Räkor, kyckling eller annat kött och även grönsaker kan man variera. Jag har varit i Thailand och ätit ”the real thing” – i princip varje dag under mitt två veckor långa besök i landet. Så god är soppan!

På 90-talet fick jag vara med i en aktivitet med mitt dåvarande jobb där vi besökte restaurangen ”Mjölkbaren” och fick lära oss att laga just den här soppan. Tyvärr har jag inte kvar receptet, så det här är en kombination av det jag minns och eget påhitt. Gott blev det!

Ingredienser: 
2 st citrongräs
1 kycklingfilé
1 röd chili
1 morot
5 cm purjolök
5 salladslökar
10 st champinjoner
2 msk riven ingefära
1 msk fisksås
1 msk socker
3 limeblad
1 l hönsbuljong
1 brk kokosmjölk

(det går som sagt bra att tillsätta vad man vill; blomkål, zucchini, paprika, tomat, ris osv)
Om du gillar koriander passar det väldigt bra till denna soppa. Eller pressa i lite extra lime-juice. Mums!

Så här gör du: 

  1. Krossa roten på citrongräser och skär ner i mindre bitar. Tärna kycklingfilén och kärna ur och finhacka chilin.
  2. Stek allt i lite olja några minuter minuter.
  3. Gör slantar av moroten och skiva ner champinjonerna,  salladslöken och purjolöken.
  4. Lägg i allt i kastrullen och tillsätt även ingefära, fisksås, socker, limeblad, hönsbuljong och kokosmjölken.
  5. Låt koka i cirka 20 minuter.

Lämna gärna en kommentar :)