Ugnsbakad kycklingfilé med vitlöksmarinerade gröna bönor och blomkål

Ugnsbakad kycklingfilé med vitlöksmarinerade gröna bönor och blomkål
Nu åker den strax in i ugnen.

Som jag ofta skrivit om här på Irakiskmat så gillar jag mat som är enkelt och sköter sig själv. Det här är en sådan rätt, nästan i alla alla fall. Det enda man behöver göra är att steka på kycklingfiléerna så de får en fin färg. I botten ligger lite blomkål jag hade över, ett par deciliter gröna bönor (haricot verts), vitlöksklyftor och ett par lökar. De får en härlig smak av kycklingen och tillsammans bakas de på 200 grader i cirka 30 minuter.

Ingredienser:

  • kycklingfilé (jag brukar ta en kycklingfilé per person men då räcker det till lunch dagen efter)
  • 5 vitlöksklyftor
  • 5 dl gröna bönor (eller hur mycket du gillar)
  • 0,5 normalstort blomkålshuvud (kan skippas eller bytas ut mot andra grönsaker, t ex körsbärstomater, morötter)
  • 2 normalstora gula lökar
  • 2 citroner
  • Olivolja (eller ett några klickar smör)
  • 0,5 tsk timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • aluminiumfolie

Så här gör du:

  1. Salta och peppra kycklingfiléerna. Pressa 2 av vitlöksklyftorna och stek kycklingen och vitlök i en het stekpanna så kycklingen får färg på båda sidorna. Ta ur dem ur pannan och ställ åt sidan.
  2. Sprinkla lite olivolja i en ugnsäker form.
  3. Skär den andra citronen i skivor och klyfta lökarna och lägg ner lök och citronskivor i formen tillsammans med de gröna bönorna, blomkålsbuketterna och vitlöksklyftorna. Ringla lite olivolja (eller klicka ut smöret) över och salta och peppra.
  4. Lägg kycklingfiléerna överst.
  5. Krydda med timjan över allt och pressa saften från en citron och häll över kycklingen.
  6. Ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter.
  7. Ta ut kycklingen och linda in i folie, öka sedan värmen och grilla grönsakerna några minuter till de fått lite färg.
  8. Lägg tillbaka kycklingfiléerna eller skär upp dem i skivor och fördela i formen och servera.

Vi åt detta tillsammans med ris och en grönsallad.

* * *
Detta är inlägg #83 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*