Vilket ris ska man köpa?

Vilket ris ska man köpa

Känns det bekant? Du står framför berget av rissorter och på alla står det ”Quality”, ”Star” och liknande. Vilket ris ska man köpa? Är de dyra sorterna bättre än de billiga eller är det bortkastade pengar att köpa 10 kilos säcken som kostar närmare 300?

Ris är väl främst en smaksak förstås, men det finns definitivt en skillnad i kvalité både bland de billigare och de dyrare sorterna.

Vi köper nästan bara basmatiris, för det tycker vi smakar godast som middagsris. Jag köper aldrig ris från vanliga Ica eller Hemköp längre och inte enbart för att de säljer små förpackningar. Jag tycker helt enkelt inte riset från dessa butiker är särskilt goda.

Någon berättade för mig att rissäckar märkta med ”sella” är ett tecken på ett gott ris och ska vara så där långa och välformade riskorn som man drömmer om att få. Sella-märkt ris ska också tydligen innehålla mindre kolesterol än annat basmati-ris.

Gott ris gör skillnadNär jag var i butiken för att köpa ris sist passade jag på att fråga butiksinnehavaren om vilken rissort han tyckte var bäst och som han kunde rekommendera mig att köpa. Butiken säljer både 5 kilos och 10 kilos säckar från 80:- och uppåt. Jag pekade på en silvrig säck för närmare 300:- och frågade om den var bra. Han ryckte på axlarna och sa att han inte visste. Sedan fortsatte han och pekade på en annan säck och sa att den här sorten säljer de mest av och är även den sorten han själv tar hem. Jag tog förstås den säcken och det var ett klokt val.

Nu idag när jag skulle fota säcken som heter Mahmood Rice såg jag att märkningen ”sella” fanns på påsen så jag rekommenderar att kolla efter detta ord när ni ska handla ris och står och funderar på vilken sort ni ska ta med hem.

Gott ris gör skillnadInnan Mahmood köpte vi en sort som var lite dyrare vid namn Jaipur. Det var ett riktigt märkligt ris både till form och lukt. Det doftade väldigt starkt, nästan i nivå med parfym och kornen var mycket tjockare än vanligt basmati. Även smaken var väldigt distinkt och de båda tillsammans tog ibland helt över smaken från vissa grytor. Vi diskuterade om riset kunde vara dåligt men det fanns inga tecken på att det skulle vara defekt.

Förutom en bra kvalité på själva riset gör också hanteringen av riset skillnad för att det ska smaka riktigt gott. Att noggrant skölja riset i ljummet vatten för att få bort överflödig stärkelse är A och O för ett gott ris. Låter man det sedan stå i kallt vatten en halvtimme/timme så har man gjort allt man kan så långt.

Smaksätta ett ris kan man göra både under och efter tillagningen. Saffran eller gurkmeja ger smak och färgar riset gult. Det finns även särskilda kryddpåsar man kan köpa att ha i när man tillreder riset. Kardemummakapslar och nejlikor ger en fin doft och smak till ris.

Förutom grönsaker kan också bönor och linser fungera som smaksättare och ibland kan de göra att riset i sig blir till en egen måltid.

Hur ska man koka ett ris på bästa sätt? Det finns flera sätt och själv föredrar jag den där man i olja steker riset lite glansigt så det blir nästan lite klibbigt. Sedan häller man på kokande vatten någon centimeter över riset och låter det koka på fyran till vattnet är borta. Därefter vrider jag plattan till ettan eller tvåan och låter riset stå kvar till det är färdigt eller det är dags att äta.

En annan metod är att koka riset med mycket vatten och under koktiden ha koll på kornets kärna, lite som att koka pasta alltså – när riset är al dente häller man av vattnet och ställer tillbaka riset på plattan och så tillsätter man uppvärmd olja och låter riset stå till det är färdigkokt.

 

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*