Det här är så gott! Och precis som med svensk pyttipannna kan du till den irakiska pyttipannan servera rödbetor eller varför inte aioli? Jättegott! (Perfekt nattkäk!) Jag gillar att ta ett pitabröd och fylla med hamise, sallad och någon god sås eller röra. Men man kan förstås äta den från tallrik med rödbetor eller ketchup.
Den här gången blev tillbehöret en enkel tsatsiki av gurka, turkisk yoghurt, vitlök och lite mynta.
Ingredienser
- 1 bit rostbiff (cirka 400 g)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad lime (noomi basrah)
- 1 tsk sju kryddor (finns att köpa färdigblandad eller gör egen – recept finns här)
- 2 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- 1 aubergine
- 7-8 potatisar
- olja till fritering
- salt och peppar efter smak
Så här gör du:
- Tärna rostbiffen i små tärningar. Finhacka lök och vitlök. Lägg lite olja i en panna och lägg ner lök, vitlök och rostbiff. Låt rostbiffen få lite färg.
- Häll på vattnet och låt småsjuda under lock så rostbiffen blir riktigt mör. Låt sjuda till nästan allt vatten är borta.
- Lägg ner kryddorna (om det känns för torrt häll på lite mer olja) och tomatpurén. Stek vidare några minuter.
- Skala auberginenen och skär i tärningar. Stek tärningar i olja till de fått färg. Ta upp och lägg på hushållspapper.
- Skala och tärna potatisen. Fritera i olja till potatisen fått färg runt om. Ta upp och lägg på hushållspapper.
- Blanda samman allt och låt allt bli varmt.
* * *
Detta är inlägg #92 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.