Irakisk gryta med okra och lamm (bamje, bamye, bamie)

Irakisk bamje, bamye, gjort av okra
Ingredienser till irakisk bamje

”Bamje” är arabiska och betyder okra, vilket är huvudingrediensen i denna gryta. Okra är lite speciellt, det har en förmåga andra grönsaker saknar – ett naturligt förtjockningsmedel.

Okra finns att köpa både fryst, torkad och färsk. I somras var maken rar och tog med sig hem färsk okra från Irak. Det var spännande att få prova på att laga till. Här hemma köper jag annars alltid den frysta varianten och väljer då helst ”size zero” eftersom jag tycker de större kan bli lite träiga i konsistensen.

Irakisk fryst okra bamje, bamye
Fryst okra som fått tina i kallt vatten innan det ska ner i grytan.

Okra kan lätt bli lite slemmig om man kokar den för hårt så att skalet spricker och fröna trillar ut. Många gillar grytan lite slemmig men själv föredrar jag något mellanting, inte för mycket men heller inte för lite så okran känns hård. Det är bra att titta till okran lite då och då under tillagningen så att den inte överkokas och att man tar bort kastrullen från plattan när rätten är färdigkokt.

Bamje är en kötträtt men kan med fördel lagas vegetarisk. Bli inte avskräckt av all vitlök – man kan inte ha i för mycket vitlök i bamje!

Irakisk bamje, okra, bamye

Ingredienser:

 • 1 pkt okra
 • lammbitar (1 per portion, men kan också uteslutas)
 • 1 hackad lök
 • 1 hel hackad vitlök
 • 4-6 hela oskalade klyftor vitlök (man kan inte ha för mycket vitlök i bamje!)
 • 3-4 msk tomatpuré
 • 0,5 pressad citron / citronsyra
 • olja
 • salt efter smak och ev lite svartpeppar

Så här gör du:

 1. Tina bamjen och skölj av den i kallt vatten.
 2. Fräs lammbitarna runt om i lite olja. Tillsätt sedan lök och hackad vitlök och fortsätta fräsa till löken blir lite genomskinlig. Tillsätt tomatpurén, rör om noga och sätt på lock och låt fräsa någon minut till.
 3. Häll på vatten så det täcker, lägg i vitlöksklyftorna och låt koka cirka 45 minuter.
 4. Lägg i okran och citronsaften och fyll på med vatten om det behövs. Låt sjuda på trean i cirka 45 minuter. Titta till grytan lite då och då så inget fastnar i botten och känn på okran med en sked om den är klar.
 5. Smaka av med salt och svartpeppar och tillsätt eventuellt lite mer pressad citron eller citronsyra.

 

Serveras med ris eller häll över rivet bröd och ät som ”tashriba”.

 

 

6 kommentarer

 1. Tack för den receptet för bamya, jag gjorde den idag och hela familjen gillade den, .

  OBS
  Är så glad för att jag hittade den sidan, all min mat gör jag genom dina recept , som alltid alhamdullah blir bra mat av det.

 2. Hej!
  Är så otroligt glad och tacksam över att jag hittade din blogg.
  Trodde aldrig att jag nånsin skulle få smaka eller ens kunna göra dessa irakiska rätter efter att min mamma gick bort och jag ångrar mig varje dag att jag aldrig lärde mig av henne.
  Den här rätten var en av mina favoriter och nu kan jag äntligen försöka mig på den själv!
  Sitter här alldeles rörd över att jag kommer kunna få tillbaka en del av mitt liv, min identitet, som jag trott gått förlorad.
  Tusen tack!

 3. Var kan jag köpa okra? Jag har letat.

  • Hej Astrid! Du hittar okra i butiker med sortiment från mellanöstern. Där ligger de oftast i frysdisken, men kan också ibland hittas färska eller på burk.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*