Lax finns inte Irak

Rubriken kanske inte är riktigt sann, jag har inte varit i hela landet. Men i de delar vi besökte hade få smakat lax och många kände inte till fisken. Dock importeras norsk lax till Mellanöstern.

När vi var i Kuwait fanns lax att köpa färsk i delikatessdelen i de större mataffärerna. Vi försökte få tag i en större bit för att ta med oss tillbaka, men laxen var dessvärre slut. Kanske lika bra det – med tanke på transportvägen tillbaka.

Irak har rikligt med vatten så fisk är ofta på menyn. En traditionell fiskrätt är Masgouf. Man använder gärna karp som man tillagar genom att sprätta upp magen på fisken och sedan vika ut sidorna och lägga den platt på ett speciellt grillgaller för fisk. Det här sättet att grilla fisk har rötter ända tillbaka till Babylonien.

Grillning masgouf

Fisken marineras först med olivolja, salt, tamarind och gurkmeja och sedan placeras upprätt vid en eld där man t ex gärna använder ved från fikon-, apelsin- eller aprikosträd som hjälper till att ge den karaktäristiska smaken för Masgouf. (Längre ner finns en variant på tillagning du kan laga hemma).

Masgouf äter man med sallad, lök och bröd och avslutar gärna middagen med daddlar och te (chai).

Masgouf är gott!

Ingredienser (ca 6 personer):

2 fiskar hel vit fisk
2 finhackade lökar
2 finhackade tomater
3 pressade vitlökar
1 pressad citron
1 tsk curry
1 dl hackad storbladig persilja
2 msk matolja
3 msk tomatpuré
salt och peppar
2 torkade lime (noomi basrah)
tamarind (kan uteslutas)

Så här gör du:

  1. Dela fisken längs ryggraden men låt den vara hel och vikt ut den platt på ett fat. Ta inte bort skinn eller fjäll. Du kan ta bort huvudet om du vill. Tvätta fisken noggrant. Gnid in salt och citron på in och utsida.
  2. Starta en eld och ställ fisken upp på sidan i ett galler och placera den mot lågorna. När fisken är färdiggrillad, lägg den på ett fat och häll såsen över (eller häll i en skål bredvid).
  3. Har du ingen eld kan du pröva att grilla hemma. Sätt ugnen på 250 grader. Använd en ugnsform med grillgaller. Placera fisken på gallret och grilla i cirka 20 minuter. Ta ut och lägg upp på fat.

Såsen gör du så här:

  1. Värm olja i en stekpanna, lägg i löken och rör tills den blir glansig.
  2. Tillsätt salt och peppar efter din smak. Tillsätt vitlök och låt fräsa vidare någon minut.
  3. Dela på den torkade limen och ta bort frökapseln (som annars lämnar en besk smak) alternativt använd malen lime. Lägg i pannan tillsammans med tomatpuré och citronjuice (och tamarind), någon matsked olja samt curryn. Låt sjuda ungefär 5 minuter till såsen tjocknar.

En kommentar

  1. Pingback: En middag för fem - Polimasaren

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*