Marinerade kycklingbitar (shawarma)

Shawarma på kycklingShawarma är skurna köttbitar och kan vara både av lamm, nöt, kalkon eller kyckling. Det är ett välkryddat kött som sakta grillas/rostas och brukar serveras ihop med pommes frites eller i pitabröd. Gott till är t ex persilja och inlagda grönsaker.

Vanliga kryddor i shawarma är kryddpeppar och vinäger. I mitt recept har jag använt citron och vanlig peppar. Enda tipset jag har för att få göra en god shawarma är att inte snåla med oljan vid stekningen, annars kan det lätt  bli torrt och tråkigt.

Ingredienser (cirka 4 personer):
3-4 kycklingfiléer
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
2 tsk salt
2 tsk paprika
1 tsk ingefära
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
0,5 tsk peppar
0,5 msk salt

Kyckling shawarmaKyckling shawarmaKyckling shawarmaKyckling shawarmaKyckling shawarma

Så här gör du:

  1. Dela kycklingfilén i ca 3×3 cm bitar och blanda ner kryddor och kyckling i en skål. Låt stå minst en halvtimme. Gärna över natten.
  2. Trä upp bitarna på spett (eller lägg ut dem på ett bakplåtspapper) och grilla i ugn på 225 grader i cirka 20-30 minuter. Vänd på spetten (bitarna) under grillningen så att kycklingen får färg runt om.
  3. Ta ut och låt svalna. Skär sedan med vass kniv till shawarma-bitar.
  4. Stek sedan bitarna i olja i en stekpanna, salta och peppra lite till, men se upp så att bitarna inte blir för torra under stekningen.

Servera med vitlökssås eller varför inte en tahini-sås, pommes frites och en god sallad.

2 kommentarer

  1. Alishia

    Hej men varför ska jag steka dem efter fattar inte

    • Om man steker dem efter blir det en god stekyta runt om kycklingstrimlorna, shawarma är ju grillade ”flisor”. Så klart smakar det lika gott utan stekningen, men det gör det hela lite extra gott.

Lämna gärna en kommentar :)